Erbij tot aan de laatste slag

1920-jan-bakker-interviewt-kaatser-hylke-bruinsmaVrijwilliger Jan Bakker is sportverslaggever bij Radio Eenhoorn - Het kaatsseizoen is weer volop bezig. De hoofdklasse strijkt de komende tijd geregeld neer in dorpen waar het dorpsfeest is. Zo ook zondag, tijdens Stannemet. Jan Bakker, sportverslaggever bij Radio Eenhoorn, is er bij, samen met andere  vrijwilligers van de lokale omroep. “Radioverslaggevers zijn de smeerolie tussen de kaatsers en de mensen thuis.”

Door Gerard de Jong - “Ik mocht zes jaargeleden voor het eerst mee met Lammert Leeuwen, naar Weidum. Daar mocht ik de namen van de parturen  voorlezen! Je moet klein beginnen niet waar?”
Jan Bakker moet lachen als hij terugdenkt aan zijn eerste schreden op radiogebied voor Radio Eenhoorn. Maar daarna ging het snel. “Ik wilde vroeger al  de sportwereld in, maar moest van mijn ouders een ‘echt vak’ leren. Zes jaar geleden zag ik in Leeuwarden een oproep op een bord staan: Radio  Eenhoorn zocht sportverslaggevers. Toen besloot ik het erop te wagen.”
Bakker zit sindsdien al zes jaar voor de omroep bij nagenoeg elke hoofdklassepartij en de Freule. “Eenhoorn is er altijd bij. We hebben met Hans  Felkers, Jelle Bangma, Lammert Leeuwen, Pieter van Althuis en Durk Gjaltema een heel mooi team. Daarnaast zijn er nog de jongens van de techniek  in de wagen en in de studio. Op locatie zijn we altijd minimaal met vier,” aldus Bakker, in het dagelijks leven werkzaam bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Volgens Bakker is het sportteam van Eenhoorn een kleine maar hechte club.
Toch zit er druk op: “Het is moeilijk om vrijwilligers te vinden. Daardoor blijf  je kwetsbaar. En het kost veel tijd: elk weekend zijn er wedstrijden. Dan ben je al snel van 11.00 tot 19.00 uur onder de pannen. En loopt het uit, dan loopt het uit. Maar we zijn erbij tot aan de laatste slag. In augustus kan ik er eigenlijk niet veel andere dingen bij hebben, dat is topdrukte. De wedstrijden mogen wat mij betreft ook wel wat korter. Het is een intensieve maar fantastische hobby. Rynk Bosma zei ooit: jullie radioverslaggevers zijn de smeerolie tussen de kaatsers en de mensen thuis. Dat is mooi gezegd.”
Het kaatsen en lokale radio lijken wel een beetje op elkaar, vindt Bakker. “Beide drijven op vrijwilligers. Bij elke kaatspartij worden ’s ochtends vroeg de velden gelijnd, wordt koffie ingeschonken en worden kaartjes verkocht. Allemaal door vrijwilligers. Zonder hen is er geen hoofdklasse-kaatsen. De kaatsers beseffen dat denk ik ook beter dan vroeger. Ze snappen ook dat zij baat hebben bij onze verslaggeving.” Die verslaggeving is puur feitelijk, vertelt Bakker. “Ik ben verslaggever, geen journalist. Ik vertel wat ik zie en wat er gebeurt, en probeer de sfeer mee te geven. We doen niet aan speculaties  of opinie, en spelen geen conflicten via de radio uit.”
Hoeveel mensen precies afstemmen op de lokale zender is niet bekend. Maar dat er geluisterd wordt is Bakker duidelijk. “Dat merk ik aan de reacties op  het veld, of aan de berichten online. En als ik een fout maak krijg ik dat ook te horen! Mensen mogen gerust een praatje met me maken bij de  wedstrijd, dat is alleen maar leuk.”
Dat zou zomaar zondag al kunnen, op de Waaie in St.-Anna, als Bakker er voor de lokale omroep weer bij is.
Tot aan de laatste slag.
Bij de foto: Jan Bakker interviewt kaatser Hylke Bruinsma op de PC van vorig jaar.

’Trots op onze vrijwilligers’
Van de mogelijkheid je te ontwikkelen tot uit een sociaal isolement raken: er zijn talloze redenen om vrijwilliger bij Radio Eenhoorn te worden, zegt voorzitter Tinus Boomstra.
“We hebben zo’n 75 vrijwilligers, waarvan er 50 bij de radio zitten. Bij de techniek zie je vooral jonge mensen. Ze krijgen de mogelijkheid om zich bij ons te ontwikkelen. Je hoeft niet alles te kunnen: we begeleiden nieuwe vrijwilligers en leren ze het vak. Dat geldt ook voor mensen met een beperking. We  hebben iemand gehad met adhd. Hij had geen baan en zat in een isolement. We hebben hem begeleid, en hij kreeg de kans zich te ontwikkelen. Hij  groeide uit tot een van de belangrijkste krachten bij de techniek. Hij kreeg zelfvertrouwen en vond uiteindelijk een vaste baan. Laatst zei ik tegen hem: wat  ben ik trots op jou.
Radio Eenhoorn is daarnaast ook een kweekvijver voor talent. We zijn in gesprek met scholen in de regio en met de sociale dienst. Iedereen die iets voor ons wil betekenen kan contact opnemen. Kijk daarvoor op radioeenhoorn.nl.

Bildtse Post