Sportvisie Ouwe-Syl ’te ambitieus’ voor Waadhoeke

Het is geen alledaags verwijt: de sportvisie van dorpsbelang Ouwe-Syl is wat het college van Waadhoeke betreft té ambitieus. Alleen een ”afgeslankt”  plan heeft kans van slagen, zo zei wethouder Caroline de Pee donderdag, die op de rem trapte. Dorpsbelang Ouwe-Syl wil snel met de gemeente in gesprek.

Door Gerard de Jong - Gemeentebelangen wilde tijdens de raadsvergadering van het college weten in hoeverre de gemeente het dorp tegemoet wil komen in de plannen. Oudebildtzijl is voornemens om voor zo’n miljoen euro de sportaccommodatie en het voetbalveld aan te pakken.
De club haalde  hiervoor eerder met de verloting van een woning een kleine drie ton op. Aan gemeente Waadhoeke vraagt het dorp € 450.000 voor de eerste fase van het  project.
Dat is het college van B. en W. van Waadhoeke te gortig, liet wethouder De Pee donderdag weten. ”Het is een heel ambitieus plan, met een investering van meer dan € 1 miljoen, inclusief een kunstgrasveld. Kunstgras ligt tegenwoordig onder een vergrootglas, dus daar moeten we kritisch naar kijken. Wellicht kan het plan in afgeslankte vorm doorgaan, iets dat past bij aard en schaal van Ouwe-Syl.”
Besluitvorming over de sportplannen zal wat De Pee betreft plaats kunnen vinden als de gemeente het sport- en beweegbeleid vaststelt. Het dorp staat al  een tijd te trappelen maar moet dus nog wachten op groen licht. De Pee gaf toe dat het geduld van Ouwe-Syl op de proef gesteld wordt. ”Ouwe-Syl is  misschien wel slachtoffer van de herindeling, omdat het daarom allemaal wat langer heeft geduurd.”
Dorpsbelang Ouwe-Syl heeft kennis genomen van de opmerkingen van de wethouder. Niet van harte, maar ze hopen snel in gesprek te gaan met de  gemeente. ”Er is wel een en ander misgelopen tussen ons en de gemeente,” zegt Wies ten Have, voorzitter van dorpsbelang Ouwe-Syl. ”Met het oog op de krimp en de veranderende sportbehoefte hebben wij als Ouwe-Syl een sportvisie opgesteld.
Gemeente het Bildt was daar enthousiast over. Met  Waadhoeke verschillen we blijkbaar van mening over wat er moet gebeuren. Maar er moet íets gebeuren: ons voetbalveld is nauwelijks bespeelbaar, de  kantine is ouwe meuk. Dat moet echt verbeterd worden, willen we de sport op dit dorp voor de toekomst veiligstellen. Ouwe- Syl is een dorp dat  voldoende vrijwilligers heeft: we hebben de mankracht, en dat is al bijzonder tegenwoordig. Maar we hebben wel medewerking van de gemeente nodig.”

Bildtse Post