Lian Boersma (11) naar EK Acrogym in Polen

1737-gymnaste-lian-boersma’Ik train tot 20 uur per week, da’s best pittig!’ - In oktober worden de Europese Kampioenschappen Acrogym gehouden in Polen. De 11-jarige Lian Boersma uit St.-Jacobiparochie is één van de selecte groep gymnasten die Nederland daar mag gaan vertegenwoordigen. Met haar 15-jarige partner Amber Bosma komt ze uit in de categorie Jeugd.

”Om naar de EK te mogen moesten we bij de kwalificatie wedstrijden twéé maal het limiet halen,” legt Lian uit. ”De limieten voor zoiets zijn erg hoog, er zijn maar heel weinig teams die dat halen.” In Nederland zijn er dan ook maar twee damesparen in de categorie jeugd die dit niveau bereikten, en Lian en Amber zijn daar één van.
Lian traint bij topsport stichting Acro Academy Noord Nederland, die alleen de beste gymnasten uitnodigen in hun selectie. ”Daar train ik zeventien tot twintig uur elke week, dus dat is best pittig!” Met het behaalde resultaat – de plaatsing voor de Europese Kampioenschappen – is ze erg tevreden. Lian, die eerst op hoog niveau heeft geturnd, vindt Acrogym een  fantastische en spectaculaire sport.
Ze doet er salto’s en balanceert bovenop haar partner. ”Maar het is zo jammer dat het geen Olympische sport is. Nu wordt er niets vergoed en moeten mijn ouders alles betalen : de trainingen, de reizen, de wedstrijden en de sportkleding.” vertelt Lian.
Op dit moment zoekt het gezin dan ook naar sponsors. Over een maand vertrekt Lian naar Rseszow in Polen met de Nederlandse delegatie. Haar doel? ”De finale natuurlijk!”

Bildtse Post