Klasina Seinstra onthult Elfstedenmonument

1736-piet-bronAls Piet Bron (83) ergens zijn zinnen op gezet heeft, dan gebeurt het ook: de krasse Froubuurtster had begin dit jaar het plan gevat om bij Vrouwbuurtstermolen een monument op te laten  richten ter ere van de Elfstedentocht. Bron ging samen met ijsclub Eendracht Maakt Macht op zoek naar sponsoren om de benodigde € 8000 bijeen te krijgen, en dat is gelukt. Zaterdag onthult de laatste vrouwelijke winnaar van de Tocht der Tochten het monument.

Door Gerard de Jong - Vrolijk gestemd brengt Bron persoonlijk bij alle sponsoren een uitnodigingskaart langs. Het is hem gelukt. En zelf heeft hij daar ook nooit aan getwijfeld. Bron is zelf  in het bezit van een kruisje - hij reed de Elfstedentocht van 1957 uit - en is gek van de tocht. Wanneer en of er weer een editie komt weet ook hij niet, maar de tocht en de vele moedige rijders ervan eren, dat kan altijd. Helemaal nu het twintig jaar geleden is nadat de laatste Elfstedentocht verreden werd, zo zegt Bron.
Friese doorloper - Het gedenkteken in de vorm van een Friese doorloper komt bij Vrouwbuurtstermolen te staan. Op het 1.70 meter lange, 1.10 meter hoge monument worden de namen gezet van hen die ooit de Elfstedentocht uitreden en er graag op willen staan. Dat mogen ook mensen van buiten het Bildt zijn. Samen met ijsclub Eendracht Maakt Macht en Dorpsbelang werd zijn plan ontwikkeld. Het gedenkteken is van roestvrij staal en zal op een betonblok verankerd worden. Metaalbewerker Meijer zal het vervaardigen. De kosten, zo’n € 8000, zijn nu  bijeengebracht door particulieren en bedrijven.
Klasina Seinstra - Met de komst van het monument gaat de wens van Bron in vervulling, maar zelfs de opening wordt helemaal hoe hij het wil. In januari droomde hij in deze krant al weg bij hoe de onthulling eruit zou moeten zien: ”In hapke en in drankje, en dan it doek fan it monumint ôflûke. Ik hoopje dat Klasina Seinstra de ûnthulling dwaan wol,” zei hij toen. Laat dat nu precies zijn hoe het komende zaterdag zal gaan. Seinstra, winnaar bij de vrouwen in 1997, is bereid gevonden dat doek eraf te trekken.
Bron zal er trots naast staan. Voor alle donateurs  en sponsoren is er na de onthulling een hapje en een drankje, al is iedereen welkom om zaterdag 16.00 uur aanwezig te zijn op Vrouwbuurtstermolen.

Bildtse Post