Waadhoeke neemt afscheid van Hayo Apotheker

1843-afscheid-burgemeester-hayo-apotheker‘We hebben iets met elkaar vooruit gebracht’ - Een aimabele tussenpaus die Waadhoeke vooral zelfbewustzijn heeft willen meegeven. Zo werd scheidend burgemeester Hayo Apotheker donderdagavond gekenschetst door college en raad, die na tien maanden afscheid namen van de waarnemend burgemeester.

Door Gerard de Jong - Apotheker moest tijdens zijn laatste raadsvergadering nog even aan de bak: de hapjes en drankjes voor de receptie na afloop stonden rond negen uur al klaar, maar pas even voor elven was de agenda afgewerkt en kon de geboren Groninger voor het laatst met de voorzittershamer aftikken. Dinsdag 30  oktober wordt zijn opvolger, Marga Waanders, geïnstalleerd.
Wethouder Caroline de Pee prees Apotheker: “Je gaf leiding aan een gemeente in ontwikkeling. Je liet ons als college inzien dat Waadhoeke meer is dan de som  der delen. Je bent toegankelijk, benaderbaar, en behept met een zonnig karakter. “Die het de rútten niet op ’t noorden,” zoals een Bildts gezegde luidt. We gaan je uiteraard missen, na een ontzettend fijne tijd.”
Ook Kees Arendz roemde Apotheker’s inzet om Waadhoeke zelfbewustzijn mee te geven. “U herinnerde ons eraan dat Waadhoeke robuust is. Waadhoeke is niet  niks, zo liet u blijken. Uw missie was glashelder: weg met dat Calimerogevoel. U bent een zeer vakkundige, aimabele roerganger. Een tussenpaus, en de cirkel is  bijna rond: Loppersum is in zicht,” zei Arendz, knipogend naar het dorp waar Apotheker is geboren. 
De scheidend burgemeester zelf nam de complimenten dankbaar in ontvangst. De herindelingsgemeente die hij onder zijn hoede nam was op zoek naar de eigen identiteit, zo gaf hij aan. “Wat is nou een waarnemer in een nieuwe gemeente?
Er valt niets waar te nemen, want er is nog niets. We hebben veel gesproken. Wie zijn wij? Wat willen we nou? Wat kunnen we nou? Ik kijk met blijdschap terug op mijn tijd hier en vond het een eer om jullie voorzitter te zijn. We hebben iets met elkaar vooruit gebracht. Ik was uw eerste burgemeester, en daar ben ik trots op.”
Bij de foto: Apotheker’s laatste klap met de hamer, donderdag in de raadszaal van Waadhoeke. (foto: Joachim de Ruijter)

Zie ook het afscheidsintervieuw: ’Laat zien wat je in huis hebt, stá ervoor’

Bildtse Post