’Wij kunnen in Waadhoeke een ’wij-gevoel’ creëren’

1803-burgemeesters-hayo-apotheker-en-roel-sluiterGroninger Apotheker voelt zich thuis - Waadhoeke heeft alles in zich om van Noordwest-Fryslân een sterke regio te maken. Dat zei Hayo Apotheker donderdag  tijdens de nieuwjaarsreceptie van de nieuwe gemeente in Franeker. De burgemeester voelt zich hier thuis door de overeenkomsten met zijn geboortegrond, Noord-Groningen. ’Zwarte Haan is net Noordpolderzijl’.

Door Gerard de Jong - Ruim 200 mensen kwamen af op de nieuwjaarsreceptie, die gehouden werd in de nieuwe raadszaal van het gemeentekantoor in Franeker. Burgemeester Hayo Apotheker legde de nadruk op het nieuwe, en dat wat kan verbinden.
”Het is natuurlijk allemaal nieuw: de gemeente, dit mooie gebouw, maar u kent elkaar al wel. Vanuit het verleden gaan we nu zonder grenzen iets nieuws  beginnen.” De waarnemend burgemeester rekende voor dat Waadhoeke de zesde gemeente van Fryslân is. ”Wij kunnen van Noordwest-Fryslân, samen met  Harlingen, een sterke regio maken. Van Achlum tot Ouwe-Syl, van Winsum tot Westhoek. De 41 plaatsen in onze gemeente kunnen verbinden,” zei Apotheker, die na het opsommen van enkele voor Waadhoeke kenmerkende zaken – ’de agrarische sector, toerisme, natuur’- concludeerde: ”Hier kunnen we wat mee.”
De start was volgens de burgemeester in ieder geval prima. ”Na tien dagen kan ik zeggen dat de sfeer al heel goed voelt, zowel hier op het gemeentehuis als daarbuiten. De eerste Waadhoekers zijn al geboren, het eerste huwelijk is al gesloten. We hebben de mogelijkheid om hier een ’wij-gevoel’ te creëren.”
Apotheker besloot zijn toespraak op een persoonlijke noot. ”Mijn eigen motivatie om negen maanden burgemeester van deze gemeente te zijn komt voort uit herkenning, de  overeenkomsten met Noord-Groningen, waar ik vandaan kom. De klei, de luchten, dat lijkt erg op elkaar en voelt als thuis. Noordpolderzijl is als Zwarte Haan,” zei Apotheker, die daarna iedereen een goed nieuwjaar wenste, in vier talen: Bildts, Fries, Nederlands en Grunnings: ”Wy moaken d’r wat fan.”
Bij de foto: Burgemeester Hayo Apotheker (Waadhoeke, links) in gesprek met zijn ambtsgenoot Roel Sluiter van Harlingen. (foto: Jan Bonefaas)

 

Bildtse Post