Apotheker draagt Bildtse ambtsketen

Nieuwe raad en college Waadhoeke geïnstalleerd - Onder toeziend oog van bijna 200 familieleden en vrienden is gisteren in Franeker de nieuwe  gemeenteraad en het college geïnstalleerd.

Door Gerard de Jong - Op wat kleinigheden na - haperende microfoons, geen videostream en geen plek voor de pers - heeft de nieuwe raadszaal de vuurdoop goed doorstaan. Was het hier en daar wat onwennig, de nieuwe waarnemend burgemeester Hayo Apotheker zat de eerste vergadering voor alsof hij er al jaren zit. De bestuurder vertelde dat hij ervoor gekozen heeft om de ambtsketen van het Bildt te dragen.
De installatie van de raad verliep vlekkeloos. De eed of belofte  moet in het Nederlands of Fries afgelegd worden, maar bij Leendert Ferwerda (FNP) was duidelijk te horen dat hij voor het Bildts koos. De wethouders Caroline de Pee (CDA), Nel Haarsma (CDA) en Jan Dijkstra (FNP) werden ook benoemd (Boukje Tol verblijft nog in het buitenland).
De coalitie CDA-SAM-FNP  verdedigde het nieuwe akkoord. “Waadhoeke is net samar in hoekje oan de Waadsee, maar in bysûnder gebied mei in soad kânsen,” zei De Pee, die benadrukte dat het akkoord samen met de inwoners verder ingevuld zal worden.
De VVD en vooral het gepasseerde Gemeentebelangen waren er minder over te spreken. Fractievoorzitter Douwe Kamstra sleep alvast de messen en  noemde het “onverteerbaar” hoe zijn partij tijdens de formatie is “weggezet”. Het waren de eerste kritische noten in de nieuwe raadszaal van een nieuwe  gemeente.

Bildtse Post