FNP’ers op besite bij Bildts Aigene, ’Paul McCDArtney’ op het zebrapad

1744-fnp-waadhoeke-op-bezoek-bij-bildts-aigeneGemeenteraadsverkiezingen 22 november - Over vier weken worden historische verkiezingen gehouden. Dan kiezen de inwoners van het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en vier dorpen uit Littenseradiel de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Waadhoeke. De vijver waaruit stemmen gevist kunnen worden is plots flink groter, en dus trekken de  partijen er geregeld op uit, zo laten ze de media weten. De Bildtse Post volgt het wel en wee van de partijen tijdens hun campagne tot 22 november.

Door Gerard de Jong -

• FNP Waadhoeke bracht vorige week woensdag een bezoek aan Bildts Aigene. De nieuwe coördinator Hetty de Wit ontving lijsttrekker Jan Dijkstra en kandidaten  Leendert Ferwerda en Ben Bruinsma, en praatte ze bij over de activiteiten van de stichting. ”De FNP wil met ’n taal- en kultuurnota foor de nije gemeente Waddenhoek d’r mèt foor sorge dat de Bildtse taal en kultuur, ’t Bildts aigene, waarborgd wort. Dat is aktueel nou’t de gemeente ’t Bildt opgaat in ’n nije gemeente. Om sien te laten dat de FNP ’t Bildts serieus nimt, binne de FNP- raadsleden, nou nag Franekeradeel, de ôflopene winter op Bildtse les weest. Frije Bilkerts en de FNP forme foor de gemeente Waddenhoek een FNP-fraksy,” zo schrijft de partij in een  verslag over het bezoek.
”Gemeente ’t Bildt subsidieert ’t Bildts Aigene jaarliks met ’n bedrag fan 20.000 euro der’t ok de koördinator fan betaald worre mot. De gemeente ’t Bildt sâg graag dat Bildts Aigene ok  nije subsidybronnen fine sil in de richting fan 2020. In 2018 mot de nije raad fan de gemeente Waddenhoek ’n beslissing nimme over ’t fortsetten fan de subsidy in 2019 en derop  folgende jaren. Jan Dijkstra saai dat Bildts Aigene op de FNP rekene kin om die aigenhyd in taal en kultuur in de nije gemeente finansjeel te waarborgen.” FNP Waadhoeke benadrukt  in hun bericht dat ze naast het Bildts ook het Fries en het Franekers willen ondersteunen. ”Belangryk noemde Dijkstra de ferbining met ’t taalonderwiis op de basisskoalen, der’t  prachtig lesmatriaal foor ontwikkeld is deur de Kemmissy Meertalighyd op ’t Bildt. Belangryk is ok dat in ’t fortset onderwiis die meertalighyd ’n plak krijt.”

• Het CDA was vorige week op pad in Franeker. Daar werd bij gezondheidscentrum De Hertog aan de Hertog van Saksenlaan een zebrapad geopend, omdat veel mensen zich er  onveilig voelden. Het leek de CDA’ers wel een goed idee om het pad à la The Beatles bij Abbey Road te openen. Het is niet helemaal goed te zien, maar de wereldberoemde lp-hoes is  tot in de puntjes nagedaan: de tweede van rechts loopt, net als Paul McCartney, op blote voeten. Bij de Bildtse Post gaan we er maar niet vanuit dat de samenzweringstheorie over McCartney - de hoes zou vol aanwijzingen zitten dat McCartney zou zijn overleden - ook voor het kandidaat-raadslid geldt...
1744-cda-beatles

Bildtse Post