Raad van State eist stuk op in zaak zorgcentrum

De gemeente het Bildt moet alsnog het besluit openbaar maken over de geheimhouding van een financiële deal met supermarkteigenaar Wassenaar in St.-Annaparochie. De Raad van State heeft dit besluit opgeëist, omdat het volgens de Raad onterecht geheim is verklaard.

Van onze rechtbankverslaggever - De Raad kan zich voorstellen dat de gemeente de inhoud van de deal en de beraadslagingen daarbij geheim wil houden. Maar het besluit zelf is een openbaar stuk en dat kan niet geheim worden gehouden. Volgens de Raad heeft de gemeente hier juridisch geblunderd.
De zaak kwam aan het rollen door journalist Tim Fierant van de Leeuwarder Courant. Hij wil alle informatie hebben over de deal tussen de gemeenteraad en Wassenaar. Daarbij heeft Wassenaar in ruil voor geld van de gemeente zijn langdurige verzet tegen de bouw van het zorgcentrum achter zijn winkel gestaakt. Of Fierant met de beslissing van de Raad van State iets opschiet, is zeer de vraag. Met de ingreep van de Raad wordt nu alleen een vormfout van de gemeente hersteld.
Daardoor krijgt de procedure over de geheimhouding volgens de Raad een eerlijker start. Maar de Raad kan uiteindelijk net als de gemeente beslissen dat de deal inderdaad geheim moet blijven.

Bildtse Post