Afdelingen richten PvdA Waadhoeke op

1627-samson-aanwezig-bij-oprichting-pvda-waadhoekeDe PvdA-afdelingen van het Bildt, Menameradiel en Franekeradeel gaan verder als PvdA Waadhoeke. Zaterdag werden in Ons Huis de eigen lokale partijen opgeheven en de nieuwe partij opgericht.

Door Gerard de Jong - Dit gebeurde in het bijzijn van PvdA-leider Diederik Samsom. PvdA Waadhoeke wil samen in een nieuwe partij, met D’66, Groen- Links en Werkgroep het Bildt,  meedoen aan de verkiezingen voor de nieuwe gemeente.
De samenvoeging van de drie lokale partijen is een logisch gevolg van de aanstaande herindeling. Toch zal de PvdA waarschijnlijk niet als PvdA op de lijst staan van de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad in november 2017.

Samsom steunt idee voor een ’verenigd links’

Samen met D’66, GroenLinks en Werkgroep het Bildt uit de drie gemeenten die samengaan, wil men als één samenwerkende partij de nieuwe raad in, als een soort ’verenigd links’. ”Wy motte ’t tij kere,” zegt Laas Douma, bestuurslid van de Bildtse PvdA. ”De poalityk is soa feranderd de leste jaren. ’n Soad mînsen hewwe gyn bining meer met ’n klaine, lokale ôfdeling. Derom motte wy tegaar, as een blok, feerder. Der lêge ok ’n soad kânsen. Die motte wy pakke.”
De leider van de PvdA, Diederik Samsom, was in St.-Anna aanwezig bij de oprichting van PvdA Waadhoeke. Hij vindt het niet erg dat de PvdA niet op de lijst zou staan bij de komende verkiezingen, en juicht het juist toe dat dit initiatief tot een progressieve samenwerking van onderop is gekomen.
Samsom nam verder de tijd voor vragen van partijleden uit heel Fryslân, die hun ongenoegen en zorgen over de partij deelden. Met name de oudere leden voelen zich vervreemdt van de huidige, meer pragmatische PvdA.
Samsom verdedigde de huidige koers, maar benadrukte dat ze het met elkaar moeten doen. Die oproep deed ook het Friese kamerlid Lutz Jacobi. Op 6 juli neemt de nieuwe partij definitief een besluit over of het in zee gaat met de andere partijen, om als één blok een plek in de nieuwe gemeenteraad van Waadhoeke op te eisen.

Bildtse Post