’Mooie Plaatsys geeft ’t Bildt en de Bilkerts weer’

1850-baukje-venema-en-gitte-brugman-presenteren-mooie-plaatsysNa vier jaar keihard werken presenteerden Gitte Brugman en Baukje Venema zaterdag op Ouwe-Syl hun ’Mooie Plaatsys’-project: een kloeke box met vier boekjes over de Bildtse taal, landschap en de Bilkert zelf.

Commissaris van de Koning bezoekt Ouwe-Syl en Bildtdijken

1850-arno-brok-bezoekt-gemeente-waadhoekeOp vrijdag 7 december was Commissaris van de Koning Arno Brok op bezoek in gemeente Waadhoeke. Na een aantal gesprekken op het  gemeentehuis gingen de wethouders en de burgemeester op pad met Brok. De route ging over de Oudebildtdijk, en ook de Aerden Plaats en de Einstein Class van C.S.G. Anna Maria van Schurman werden bezocht. In de middag schreef de Commissaris van de Koning zich in als inwoner van Waadhoeke.

’t Beerdhuus St.-Jacob verbindt jong en oud

1849-mfc-t-beerdhuus-st-jacob-geopendGangen die golven als akkers, een gevelbekleding met de kleuren van Bildts land en lucht: MFC ’t Beerdhuus in St.-Jacob ademt in alles het Bildt, en  verbindt jong en oud. Vrijdag werd het onder grote belangstelling geopend.

Geld Waadhoeke voor dorpen en wijken

Het college van burgemeester & wethouders heeft in de vergadering van dinsdag 27 november het dorpen- en wijkenfonds vastgesteld. Voor het fonds is 1,2 miljoen euro beschikbaar voor de periode tot en met 2021. De bedoeling is lokale initiatieven op het gebied van leefbaarheid te stimuleren en  financieel te ondersteunen. Het dorpenen wijkenfonds bestaat uit 3 verschillende subsidies: een waarderingssubsidie, een ontwikkelsubsidie en een  projectsubsidie.

Metaalwerkers staken voor cao

1849-metaalwerkers-staken-voor-caoEnkele honderden Friese metaalwerkers meldden zich donderdag voor een 48-uursstaking in De Twee Gemeenten in Jirnsum. Onder hen ook medewerkers van Meijer Plaatbewerking van de Oudebildtdijk.

Gezondheidscentrum ’t Raadhuus geopend

1848-gezondheidscentrum-t-raadhuus-geopendDonderdag 22 november is het nieuwe gezondheidscentrum in St.-Annaparochie door burgemeester Marga Waanders officieel geopend. Tevens kon  men bekijken wat de negen maanden durende verbouwing van het voormalige gemeentehuis van het Bildt voor fraais heeft opgeleverd. We hebben over  die metamorfose en de totstandkoming daarvan in deze krant vorige maand uitgebreid bericht.

Sinterklaas en Pieten weer op Bildtse bodem

1848-sinterklaas-en-pieten-weer-op-het-bildt-1Het had weer heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk wisten Sinterklaas en zijn Pieten zaterdag in goede orde het Bildt te bereiken. Honderden kinderen gaven hen een warm onthaal.

Eerste ledenvergadering NEN2020 in Nij Altoenae

1848-onthulling-zonnedak-bij-nij-altoenaeOp vrijdag 30 november vindt de eerste algemene ledenvergadering plaats van de energiecoöperatie NEN2020 om 20.00 uur in de Utwyk te Nij Altoenae.

Bijna werd de ’wave’ ingezet voor het taalbeleid van gemeente Waadhoeke

Alom waardering en lof voor het college in de raadsvergadering van de gemeente Waadhoeke, afgelopen donderdag 15 november, waar het betrof de nota  taalbeleid, die als basis moet gaan dienen voor de wijze waarop de gemeente met de vier verschillende talen die in de gemeente voorkomen, denkt om te gaan. Een stevige basis, zo bleek het breed gedragen gevoel deze avond.

Ondernemersontbijt in Waadhoeke

Gemeente Waadhoeke nam het initiatief voor het ondernemersontbijt dat vrijdag 16 november (de Dag van de Ondernemer) werd gehouden in het restaurant van  Bloemketerp in Franeker.

Bildtse Post