Waadhoeke gaat voor Fairtrade

Waadhoeke wil graag een officiële Fairtrade-gemeente worden. Het college van B&W heeft vorige week besloten zich hard te maken voor dat label. De titel  ’Fairtrade’ is volgens het college ”een belangrijke stap richting een duurzame en groene gemeente”.

Fairtrade wil zeggen dat producenten voor hun producten een eerlijke prijs krijgen, die het mogelijk maakt om te voorzien in het eigen levensonderhoud. Zowel veraf  als dichtbij. Ook werkt Fairtrade bij aan bewustwording onder ondernemers en inwoners over eerlijke handel en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
In 2009 was het Bildt - op initiatief van Wereldwinkel het Bildt - de eerste gemeente van Fryslân en de derde in het land die het predikaat ’Fairtrade’ behaalde. Die titel ging verloren door de herindeling.
Wethouder Jan Dijkstra: ”Fairtrade biedt de kâns om sjen te litten hoe as we yn de wrâld steane”.Om Fairtrade te worden moet aan zes criteria voldaan worden. Zo moet de gemeente ’eerlijke’ producten (zoals koffie en papier) inkopen, en het Fairtrade-idee verder uitdragen. De gemeente vraagt inwoners en ondernemers die mee willen helpen om het label te baheln, zich aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.." target="_blank">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bildtse Post