Bezorgde inwoners Waadhoeke willen bed-bad-broodregeling

Een groep inwoners pleit vanavond bij gemeente Waadhoeke voor een bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat zijn beland. Volgens hen zijn er rond het azc van St.-Anna opnieuw dakloze asielzoekers. Ze willen van de gemeente weten of zij kunnen worden opgevangen.

 


Door Gerard de Jong1906-bed-bad-broodregeling

De actie is op touw gezet door Talea Jansma uit St.-Jacobiparochie, namens een groep van zestien vrouwen uit de gemeente. "Enige jaren geleden is in de gemeente het Bildt onder de aandacht gebracht dat er in de straten van St. Annaparochie dakloze asielzoekers waren. Burgemeester Gerrit Krol reageerde toen: 'Ze kunnen zich melden bij mij. In mijn gemeente slapen er geen mensen op straat.' Helaas had de burgemeester buiten de angst van uitgeprocedeerden gerekend. Niemand meldt zich vrijwillig in het hol van de leeuw om opgepakt te worden door de I.N.D.," zo schrijft Jansma namens de groep inwoners aan het college van B&W.

Volgens Jansma hebben toen zeker vier gezinnen zich "barmhartig opgesteld" door de mensen onderdak te bieden. "Andere daklozen hadden het geluk om bij kennissen onderdak te krijgen. Zo kregen zij de kans, ook dankzij de steun van de Bildtse kerken, om nog eens in beroep te gaan. Inmiddels zijn er weer daklozen gesignaleerd en er zijn zelfs clandestiene gasten in het azc. Ontkennen heeft geen zin en wij verklikken deze mensen niet. Maar deze mensen zullen contact leggen met advocaten, de media opzoeken en desnoods actie ondernemen d.m.v. hongerstaken of vastketenen bij bushokjes. Wij zijn daar geen voorstander van."

Jansma zal haar pleidooi vanavond tijdens de raad kracht bijzetten. "Wij verwachten niet 1-2-3 een pasklare oplossing voor daklozen in gemeente Waadhoeke, maar hopen wel dat u dit intern en met de fracties gaat bespreken. Graag vernemen wij uw antwoord en wij hopen op een (gezien de weersomstandigheden) snelle oplossing."

 

Bildtse Post