Rommel van MSC Zoe langs Bildtse kust

1902-rommel-van-msc-zoe-langs-bildtse-kustDe 270 containers die vorige week van het schip MSC Zoe zijn gevallen, vormen ook een bedreiging voor de Bildtse kust. Het afgelopen weekend ruimden  vrijwilligers op langs de Bildtse kustlijn, waar vooral piepschuim aanspoelde. Er wordt met angst uitgezien naar de gevolgen van de westerstorm van dinsdag  op woensdag door Wetterskip Fryslân en It Fryske Gea. Zij vrezen dat de kust nog lang geteisterd kan worden door afval van de verloren buit.

Door Gerard de Jong - Ze kwamen met velen, ook op het Bildt. Vrijwilligers die afval prikken en de rotzooi opruimen. De eilanden werden enorm geholpen door grote groepen mensen die gingen opruimen op de stranden. Maar ook bij Zwarte Haan waren afgelopen week diverse mensen die belangeloos de handen uit de mouwen staken en rommel uit het buitendijkse land opruimden. Dat was nodig ook. Bij Zwarte Haan en Westhoek was vooral piepschuim te vinden, waarschijnlijk afkomstig van het enorme containerschip dat door harde wind een deel van zijn lading verloor. It Fryske Gea is vooral bezorgd over het Noorderleech: daar kan de komende weken (of maanden) veel rotzooi aanspoelen dat het buitendijkse land vervuilt.
Gemeente Waadhoeke plaatste bij Zwarte Haan een afvalcontainer waar opruimers de troep in kwijt konden. Deze zat in no-time vol met piepschuim,  verpakkingsmateriaal en plastic. Ook werd een enkel stuk speelgoed aangetroffen, al waren er langs de Bildtse kust geen flatscreens, koelkasten of My Little Pony’s te jutten. Tussen Westhoek en Zwarte Haan werden ook drie dode zeehonden aangetroffen. Wetterskip Fryslân stelde gisteren beperkte dijkbewaking in, met het oog op de noordwesterstorm.
Bij de foto’s, boven: vrijwilligers ruimen rommel op ter hoogte van de Boonweg. De ‘witte vlekken’ zijn piepschuim. (beeld: Jan Keizer)
Onder: een  speelgoedbadje (nog in de verpakking) en een treintje, aangespoeld bij Zwarte Haan.
1902-rommel-van-msc-zoe-langs-bildtse-kust-2

Zie ook het artikel: 'Hoog water brengt rotzooi'

Bildtse Post