Juttersbakken om de zee van plastic te verlossen

1840-juttersbakken-bij-zwarte-haanJutter Matthijs Lievaart en wethouder Jan Dijkstra namen afgelopen vrijdag op Zwarte Haan zes juttersbakken in gebruik. Onder het motto ‘Doe mee, verlos de zee!’ staan nu op zes plaatsen langs de Waddenkust bakken waarin wandelaars aangespoelde rommel kunnen weggooien.

Lievaart is initiatiefnemer  van het project tegen de plastic soep, sinds hij in 2010 op Goeree-Overflakee een berg afval verzamelde en hierbij een bordje plaatste met de tekst: ‘Doe mee, verlos de zee!’. Ondertussen zijn er langs de hele Nederlandse kustlijn al 150 juttersbakken te vinden. “Hoe meer mensen meedoen, hoe meer mensen bewust worden van het probleem van plasticvervuiling. Hierdoor zal er hopelijk ook minder plastic in zee belanden. En plasticjutten is ook gewoon heel leuk,” aldus Matthijs.
In Waadhoeke zijn nu ook zes juttersbakken geplaatst langs de Waddenkust. Ze staan bij Roptasyl, Oosterbierum, Koehoal, Westhoek, Zwarte Haan en  Nieuwebildtzijl. Matthijs Lievaart en wethouder Jan Dijkstra namen de bakken afgelopen vrijdag symbolisch in gebruik bij Zwarte Haan. Onder begeleiding van accordeonmuziek zong Lievaart daarbij enkele ‘geplastificeerde zeemansliederen’.
Meer informatie over zijn project is te lezen op verlosdezee.nl.
Bij de foto: Matthijs Lievaart (l.) en wethouder Dijkstra ruimen op Zwarte Haan aangespoelde rommel op. (foto: Jan Bonefaas)

Bildtse Post