’Mooie Plaatsys’ haalt de eindstreep

1827-baukje-en-gittaFoto- en interviewproject haalt benodigde € 17.500 op - Het is ze gelukt: in ruim twee maanden hebben Gitte Brugman en Baukje Venema liefst € 17.500  opgehaald om hun project ’Mooie Plaatsys’ te kunnen realiseren. De box met vier boekwerkjes vol foto’s en interviews kan nu geproduceerd worden. Een prestatie van formaat waar terecht een glas champagne op gedronken is, maar stilzitten is er voorlopig niet bij. ”Het project wordt gelukkig door de Bilkerts gedragen.”

Door Gerard de Jong - ”Hoe dit voelt? Heel erg kicken! Ik vind het stoer dat dit ons gelukt is.” De opluchting bij Gitte en Baukje is enorm. De  crowdfundingactie via de website voordekunst.nl tikte op de laatste dag de benodigde € 17.500 aan. Met dat geld maken ze een box met vier  boekwerkjes vol foto’s en verhalen over Bilkerts, het landschap en de taal. In een oplage van 513, het aantal jaren tussen het begin van het Bildt (de  inpoldering in 1505) en 2018, het jaar dat de gemeente zijn zelfstandigheid verloor.
Het is een kostbaar project omdat ze het zo mooi en goed mogelijk willen laten uitvoeren. ”En dan is € 17.500 nog niet eens het complete bedrag dat we nodig hebben, maar we vonden echt niet dat we nog meer konden vragen,” zegt Gitte Brugman. ”Gelukkig komt er in ieder geval nog zo’n € 2000 bij, en er lopen nog enkele subsidieverzoeken.”
1827-box-met-4-boekwerkjesIn totaal heeft de crowdfundingcampagne op voordekunst.nl acht weken geduurd. Daarvoor hadden lezers van deze krant twee weken de tijd om tegen  een speciaal tarief het boekwerk te bestellen. ”In totaal zijn er 200 donateurs die een bedrag geschonken hebben. Daar zitten ook bedrijven bij en  bijdragen van fondsen. Tweederde van de gevers zijn Bilkerts en mensen uit ons netwerk. Het project wordt gelukkig op het Bildt ook gedragen.”
Turen naar de teller op de crowdfundingsite was zenuwslopend, vertelt Gitte. ”Tien weken lang hebben we er alles aan gedaan. Wij keken ook wel eens naar de teller, denken: ’Nou, dat mag wel wat sneller gaan’. Maar even later spurtte hij dan toch weer omhoog.”
Het ’leuren’ om geld op te halen voor je droomproject is van zichzelf al een vreemde gewaarwording. ”We hebben eens een mailtje rondgestuurd om ons project aan te prijzen. Als je dan niets hoort van mensen van wie je dat wel verwacht is dat best confronterend. Maar andersom was het juist leuk  om uit onverwachte hoek wél enthousiaste reacties te krijgen.”
Een van die enthousiaste reacties kwam van Sanne Verhoef. Gitte en Baukje raakten toevallig met de winnares van het loterijhuis op Ouwe- Syl aan de praat, op het terras van Het Graauwe Paard. ”Zij is echt een fan geworden van het project, haha. Ze was direct superenthousiast. Toen wij bij de  Midseumer Môlnkoier stonden kwam ze broodjes en champagne brengen. We hadden het totaalbedrag toen nog helemaal niet binnen, maar Sanne  bracht champagne mee omdat ze erin geloofde dat het ging lukken. Na zoveel weken hard werken raakt het je als mensen zulke lieve dingen voor je doen.”
Baukje en Gitte hebben de champagne soldaat gemaakt toen dit weekend de € 17.500 binnen was. Maar stilzitten is er niet bij. Nu het geld er is, kan de productie beginnen. ”Ik ga vanavond (maandag, red.) nog naar boekbinder Wytze Fopma in Wier om ons project verder te bespreken. Het drukwerk  wordt in augustus afgerond en daarna moet alles nog gebonden worden.”
’Mooie Plaatsys’ komt op diverse plekken al voorbij, voordat het eindprodukt er daadwerkelijk ligt. ”Bij Tresoar in Leeuwarden is straks op twee led-schermen al een voorproefje te zien.”
Daarnaast hebben Brugman en Venema maandagavond nog de kans om enkele honderden euro’s aan hun budget toe te voegen. ”In Neushoorn is van 19.30 tot 21.30 uur een avond van De Donkere Kamer, een terugkerend evenement over fotografie. Daar mogen drie ’crowdfunders’ uit de  fotografiewereld hun idee pitchen. Het publiek bepaalt waar de € 1000 die verdeeld kan worden naartoe gaat. Dus, wie nog drie minuten van ons kan doorstaan zal daar een hele fijne avond hebben, iedereen is welkom!”
Bij de foto's: Boven: Baukje Venema (l.) en Gitte Brugman,
Midden: een ’dummy’ van de Mooie Plaatsys cassette, en onder enkele foto’s van Baukje Venema die in het boek zullen komen te staan.
1827-mooie-plaatsys-1
1827-mooie-plaatsys-2
1827-mooie-plaatsys-3

Bildtse Post