Open dagen Bunker Koehoal op 5 en 6 mei

1818-bunkerdagen-koehoalIn de enig overgebleven bunker langs de zeedijk, hier in Koehoal onder Tzummarum, organiseert de Stichting Bunker Koehoal op zaterdag 5  mei en zondag 6 mei haar jaarlijkse bunkerdagen. U kunt dan van 11.00 tot 17.00 de tentoonstelling “Opdat we niet vergeten” bekijken.

In het voorjaar van 1941 werd het de Duitsers duidelijk dat de Luftwaffe het vereiste overwicht in de lucht niet zou kunnen verkrijgen. De gevolgen waren immens. De Duitsers zouden de hele West Europese kust moeten beveiligen met forten en geschut. Alleen al in Nederland  hadden hierdoor 50.000 mensen werk, dus dit was een gigantische operatie om alles te bouwen. Ook in Friesland kwamen bunkers, hele grote op de Waddeneilanden, en kleine langs de Waddenkust.
Deze bunkers kregen vooral een functie in de luchtverdediging. Het accent op  de tentoonstelling ligt op de luchtoorlog die hier boven Friesland een gruwelijke tol heeft geëist. Op 54 kerkhoven in onze provincie liggen  ruim 700 geallieerde vliegeniers begraven. Maar een veelvoud daarvan is nog steeds vermist op de Waddenzee en het IJsselmeer.

Bildtse Post