’Die’t syn ferleden niet kin, het gyn idintiteit’

1813-cultuurhistorische-dag-waadhoeke”Wij binne groats met deuze opkomst foor de kultuurhistorise dâg,” zei wethouder Cultuur van de gemeente Waadhoeke, Jan Dijkstra, in zijn Bildtse openingswoord bij de Cultuurhistorische dag Waadhoeke in de Groate Kerk in St.-Jacobiparochie. 36 cultuurhistorische organisaties uit de hele gemeente waren vrijdag aanwezig op deze  dag met een informatiemarkt en lezingen.

Dijkstra was vol lof over de organisatie van deze dag. ”Jim binne de eersten die’t fan ’de mienskip’ út dut in Waadhoeke foornander krije,” zei hij tegen mede-organisator Bildts Aigene. De organiserende werkgroep bestond naast Bildts Aigene uit Museum Martena, Vrienden van Franeker, Documentatie Menaam en Stifting ArgHis Littenseradiel. Dijkstra benadrukte het belang van het documenteren van de historie van plaatsen, streken en straten.
”Die’t syn ferleden niet kin, het gyn idintiteit,” zei Dijkstra in zijn openingswoord. Ook wethouders van de gemeente Waadhoeke, Haarsma en Tol waren aanwezig. Ze  spraken met veel vertegenwoordigers van de organisaties en woonden een lezing bij. ”Een mooi initiatief, goede verbindingen en contacten, daar hebben we behoefte aan in Waadhoeke”, aldus de wethouders.
Kennis delen - Tijdens de lunch was er tijd om met elkaar kennis te maken en ervaringen uit te wisselen. Het gebruik van Facebook, het zoeken naar vrijwilligers, het  maken van een website, vele onderwerpen passeerden de revue. De één heeft het al en de ander zoekt het nog, dus daar is veel hulp onderling mogelijk.
Ruim 100 bezoekers kwamen naar de Groate Kerk om de informatiemarkt te bezoeken en kennis te maken met de cultuurhistorische organisaties. Sommigen kwamen met foto’s waarop onbekende gebouwen of personen. Met alle kennis van de lokale historie moet het zeker mogelijk zijn om erachter te komen wie of wat is afgebeeld  op oude foto’s.
Lezingen - Ook de drie lezingen werden goed bezocht: rond de 60 toehoorders  woonden de drie interessante lezingen bij: Bert Looper (Tresoar) vertelde over de Friese identiteit, Nanna Hilton (RUG) hield een verhaal over haar onderzoek naar de streekgebonden uitspraak van de Friese taal en Johan Nicolay (RUG) vertelde over zijn archeologisch onderzoek in het gebied dat grofweg de nieuwe gemeente Waadhoeke beslaat.
Verleden, heden, toekomst - De organiserende werkgroep bracht een boekje ’Verleden, heden, toekomst’ uit met daarin de cultuurhistorische organisaties in de gemeente Waadhoeke.
Dit boekje is voor geïnteresseerden te koop voor € 2 (excl. verzendkosten). U kunt het aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
(Foto's: Jan Bonefaas)
1813-cultuurhistorische-dag-waadhoeke-2

Bildtse Post