Massaal herinneringen ophalen aan de Slotschool

1812-reünie-in-150-jarige-slottschoolAfgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover: de reünie ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van christelijke basisschool de Slotschool te St.-Annaparochie. Liefst 465 mensen kwamen terug naar hun oude school om herinneringen op te halen.

De middag begon om 15.00 uur in de sporthal van de Bildtse Slag. Daar werden de reünisten verwelkomd en konden ze hun naamkaartje opspelden. Met koffie/thee en gebak vond een ieder een plekje in de zaal waar algauw de ontmoeting plaatsvond met oud- klasgenoten, oud-docenten en (oud) dorpsgenoten.
Om 15.45 uur opende de reüniecommissie officieel de middag met een  welkomstwoord. Daarna verplaatste het gezelschap zich naar de Slotschool, 100 meter verderop. De ijzige wind blies iedereen gelukkig   de goede kant op.
Op de Slotschool konden de reünisten zich verzamelen in de lokalen die verdeeld waren op geboortejaar. De jongere reünisten verzamelden zich in de lokalen vanaf groep 1. En de oudere reünisten konden elkaar ontmoeten in de lokalen van groep 7 en 8. Maar natuurlijk was iedereen vrij om zich te bewegen in de school, wat ook gebeurde. In de centrale hal was een bar gerealiseerd waar drinken  kon worden gehaald.
Daar is het tussen 16.00 en 19.00 uur ook niet rustig geweest. Er waren veel vrijwilligers ingeschakeld om te helpen alles op te bouwen, in de catering, de bediening, en na afloop alles weer schoon te maken. Ook de huidige meesters en juffen van De Slotschool hielpen enthousiast mee om van deze dag een succes te maken. Verschillende warme- en koude hapjes werden rondgebracht. Er was genoeg voor iedereen.
De peuterspeelzaal in de school was omgetoverd tot een fotostudio om de reünisten op de foto te zetten. In alle lokalen waren foto’s en films van vroeger te bezichtigen. Ook hingen er verspreid door de school uitspraken van de  reünisten over hun tijd op de Slotschool. De sfeer was de hele middag super. Uiteindelijk zijn er ongeveer 465 reünisten geweest. Toen  de reünie op zijn einde liep bleken velen van hen nog lang niet uitgepraat. Gelukkig waren er elders in St.-Anne gelegenheden om de ontmoetingen door te zetten, waar ook gebruik van is gemaakt.
De reüniecommissie - bestaande uit Sieta Dijkstra-Vrieswijk, Irma van der  Schaaf- Schat, Wiep Spoelstra-Wijbenga, Auke Veenstra en Lieuwe Wijbenga - is heel dankbaar voor alle hulp deze dag. “Natuurlijk  zijn we heel blij dat alles zo goed is verlopen. Het is een prachtige dag geweest waar wij, en vele anderen met ons, met veel genoegen op terug zien.”
(foto’s: Jan Bonefaas)
1812-reünie-in-150-jarige-slottschool-2

Bildtse Post