AZC St.-Annaparochie start eigen Repair Café

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet. AZC St.-Annaparochie organiseert op vrijdag 9  februari het allereerste Repair Café van St.- Annaparochie. 

In AZC St.-Annaparochie draait het op 9 februari allemaal om repareren. Tussen 10.00 en 12.00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle  mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig.
Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes,  föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten  bijna altijd raad en als ze dit niet weten kunnen ze doorverwijzen naar het Repair Café in Schingen, samenwerkingspartner van het AZC.
Afvalberg - Door repareren te promoten, wil het AZC bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Mirjam Aloserij: ”In Nederland gooien we  ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen  niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”
Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische  vaardigheden in de buurt aanwezig zijn Mirjam Aloserij: ”Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die  persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.” Ze wijst erop dat repareren  ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. ”Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk  is, en vaak heel makkelijk.”
Stichting Repair Café - Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.nl). Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in AZC St.-Annaparochie.
Vrijwilligers - Het Repair Café is op zoek naar buurtbewoners met verschillende vaardigheden om tijdens de bijeenkomsten aanwezig te zijn als reparatiedeskundige. Men  zoekt vooral mensen die handig zijn met kleding/textiel en elektrische apparaten. Daarnaast zoekt men mensen die tijdens de bijeenkomsten de functie van gastvrouw/heer  willen vervullen. Ook is er ruimte voor mensen die handig zijn met computers en internet: iemand die de website kan bijhouden en het Repair Café goed zichtbaar kan  maken op social media. Aanmelden als vrijwilliger kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Het AZC wil na 9 februari op regelmatige basis een Repair Café in St.-Annaparochie houden. Nieuws over data en locatie van de komende edities volgt zo snel mogelijk.

Bildtse Post