Sanne Verhoef verkiest Bildtse hartelijkheid boven haar hardlooprondje in Arnhem

 

1801-sanne-verhoef-in-haar-nieuwe-huisNadat Burgemeester Gerrit Krol op 11 november het winnende lotnummer trekt, verandert haar leven als donderslag bij heldere hemel. De Arnhemse Sanne  Verhoef wordt de dolgelukkige winnaar van het verlootte huis. Een huis op Ouwe Syl, ver weg van de Gelderse hoofdstad. Wil Verhoef wel naar het hoge  noorden? Ze leeft in een roes, wordt overstelpt door media, en hakt kort voor kerst de knoop door. Verhoef’s onderbuikgevoel bevestigt haar emotioneel gevoel:  Fan nou ôf is Sanne inweuner fan Ouwe-Syl.

Door Bertus Dijkstra - Ouwe-Syl is een klein bijzonder dorpje dat aan de poort naar de langst bewoonde straat van Nederland ligt. Met een pittoreske dorpskern, een eigen school, diverse sportvoorzieningen, en met een eigen eetcafé. Kortom Ouwe- Syl is een levende gemeenschap. Maar ook een hechte en  hartelijke gemeenschap, zo blijkt wanneer Sanne het contrast tussen Arnhem en Ouwe-Syl in kaart brengt.
Hartelijkheid - Vanaf het moment dat de winnares van de bungalow voor het eerst Ouwe-Syl binnenrijdt, wordt ze aangenaam verrast door de warmte en hartelijkheid van de meest Oostelijke Bilkerts. ”Het voelt als een warme deken, als thuiskomen. Niet alleen tijdens de feestroes van de eerste weken, dat gevoel is nog steeds groeiende”, zo laat Sanne overtuigd weten. De warmte laat zich nog het best illustreren door de vele contacten die Sanne in korte tijd heeft opgedaan. ”Ik ken hier nu al meer mensen dan in vier jaar Arnhem. Hartelijke mensen, mensen die me groeten, mensen die me dit gunnen”.
Na haar proef-woonsessie op Ouwe-Syl moest de Arnhemse een keuze maken, een keuze die in eerste instantie niet eenvoudig leek. In Arnhem heb je alles op steenworp afstand, terwijl op Ouwe-Syl een autootje bijna een must is. Bovendien heeft Sanne aan de rand van Arnhem een prachtig huisje aan het water, gecombineerd met prachtige hardloopplekjes door prachtig natuurschoon. De hardlooprondjes waaraan de sportieve Sanne zo verknocht is. En toch ontbreekt er iets in de grote stad, wat Sanne op het Bildt heeft gevonden.
1801-sanne-verhoefOnderbuikgevoel - Onderweg van Ouwe-Syl naar Arnhem gebeurt er iets waardoor Sanne definitief haar woonplaatskeuze maakt. ”Toen ik op Ouwe- Syl in de auto stapte, had ik een behaaglijk ontspannen gevoel in mijn onderbuik. In Arnhem aangekomen bleek toch iets in die totale ontspanning veranderd”. Voor gevoelsmens Sanne is dat het moment van het laatste zetje waarnaar ze zocht. De stad inclusief al die fraaie hardloopmogelijkheden, verliest het van de rust,  ruimte en vooral de hartelijkheid van de dorpsgemeenschap.
Enkele dagen voor kerst rijdt Sanne in haar afgeladen autootje met saus, verf, rollers en afplakband van huisnummer 12 in Arnhem naar de Kolk 12 op Ouwe- Syl. Wanneer ze de brievenbus leegt, wordt ze overdonderd door de vele kerstgroeten en nieuwjaarswensen vanuit het dorp. De kaartjes met hartverwarmende  teksten maken duidelijk dat de nieuwe weg die ze is ingeslagen, de juiste is. Het Arnhemse deurnummerplaatje – waar Sanne een bijzonder gevoel bij heeft - verhuist binnen afzienbare tijd met de rest van haar spulletjes naar het hoge noorden.
De 48 jarige werkzoekende vitaliteitscoach concentreert zich voorlopig op zaken die ze graag aan haar nieuwe stulpje wil veranderen.
Verbouwen - Een nieuwe keuken is voor de keukenprinses een must, ze maakt zoals haar facebook laat zien de fraaiste culinaire hapjes. Maar ook wil Sanne  en vaste trap naar de bovenverdieping, een andere ingang naar de slaapkamer en last but not least een houtkachel. Voor de grote verbouwing schakelt de nieuwe Sylster externen in. Sanne belt het plaatselijk timmerbedrijf. Terwijl ze het nummer op haar mobieltje intikt wordt ze door een heerlijk verrassend gevoel  overmand: het nummer begint met 06-5140.. Juist ja, met dit nummer won Sanne het huis en slaat ze nu weer de spijker op de kop. Het oud  personeelsnummer bij ’Even Apeldoorn bellen’, lijkt nu op meerdere fronten haar ’lucky number.’ Sanne doet een poging dit geluk nog fraaier te maken door  een eindejaarslot eindigend op haar geluksnummer te kopen, echter kun je alleen op de laatste twee cijfers een voorkeurslot kopen. ”Dus heb ik toch maar  geen lot gekocht”, vertelt Sanne met een knipoog.
Verhoef zit zoals ze zelf zegt ’in between jobs’ en is kort geleden met fraaie cijfers afgestudeerd als vitaliteitscoach. Ze is druk aan het solliciteren en ondertussen druk in haar nieuwe huisje aan het verven en sausen. Verhoef heeft er alle vertrouwen in dat ook  haar droombaan zich in 2018 aandient. Als deze wens in vervulling gaat, ja dan is Sanne’s gelukscirkel helemaal rond.

 

 

Bildtse Post