Aftrap herstel ’rotte kiezen’ Bildtdijken

1742-nel-haarsma-begin-herstel-oude-woningen-bildtdijkenMet het forceren van de voordeur van Oudebildtdijk 1066 door wethouder Nel Haarsma is het project ’herstel dorpen en Bildtdijken’ donderdag officieel afgetrapt. De stichting knapt verpauperde woningen op door huiseigenaren te ondersteunen of woningen op te kopen.

Door Gerard de Jong - Ingevallen ramen, een groot gat in de gang die bezaait ligt met post en folders. Jaren ’70 behang bladdert van de muren. Oudebildtdijk 1066 biedt op deze grauwe woensdagmiddag een treurige aanblik.
De vorig jaar in het leven geroepen stichting herstel dorpen en Bildtdijken had geen beter pand kunnen kiezen om te beginnen met hun renovatieklus. Met financiële steun van gemeente en  provincie wil men eind 2019 tien van de meest vervallen woningen op de dijken hebben aangepakt.
Duits echtpaar - ”Jo hawwe der eins gjin erg yn, mar der sit wol in ferhaal achter dizze húzzen,” zegt wethouder Nel Haarsma. Een bijzonder verhaal, in het geval van 1066. Het huis werd al decennialang niet meer bewoond. De woning was van een Duits echtpaar, die ruim 20 jaar geleden terugkeerden naar Duitsland. De man is inmiddels overleden, de vrouw dementeert en zit in  een zorgcentrum. Haar bewindvoerder wist niet eens dat er nog een woning op het Bildt stond. De stichting is er uiteindelijk in geslaagd het pand te kopen. ”We knappen het casco eerst op, dat is het belangrijkste,” vertelt Wim Megens, voorzitter van de stichting. ”We letten daarbij vooral op de beeldkwaliteit, met respect voor de cultuurhistorie en het landschap.Daarna komt de woning weer op de markt.”
Koudwatervrees - Er wordt inmiddels al aan drie woningen gewerkt. Daarbij zitten er ook die wél bewoond worden. De inwoners ervan zijn op het aanbod van de stichting ingegaan om met ondersteuning de woning weer op te knappen. ”Het gaat ons wel echt om die bewoners. We willen geen handelaren die zo’n woning alleen koopt om hem met winst te verkopen. Bewoning is ons doel, zodat de leefbaarheid op de dijken ook weer vergroot wordt.” Oudebildtdijk 1066 moet het visitekaartje van de stichting worden. ”Het is een pilot-project, maar eigenlijk is elke woning op zich  een pilot. Het ene pand is het andere niet.”
Megens merkt dat er bij sommige bewoners nog wel wat koudwatervrees is. ”Ze zijn bang dat ze gestigmatiseerd worden om de staat van hun woning.  Maar daar zijn we absoluut niet op uit. Onze lijst met op te knappen woningen is ook niet openbaar. Een enkeling wil gewoon helemaal niets: dat is jammer, maar dat respecteren we. Gelukkig willen steeds meer mensen wel samen met ons kiezen voor een upgrade van hun woning.”
’Geen flappentap’ - ”We zijn ambitieus. En na 2019 willen we eigenlijk door, om de cultuur-historische waarde en de leefbaarheid van dit bijzondere gebied te versterken. Wij zijn als stichting geen flappentap, maar kunnen met een financiële bijdrage wel net dat zetje geven om een dijkhuis weer op te knappen.”
Bij de foto's: Nel Haarsma start het project ’herstel dorpen en Bildtdijken’
onder; De gang van Oudebildtdijk 1066, met bergen post en een gevaarlijk gat bij de deur. (foto’s: Jan Bonefaas)
1742-herstel-woningen-bildtdijken-oudebildtdijk-1066

Bildtse Post