Doorbraak in probleem eendjes St.-Anna

1649-eendjes-vijver-st-annaEr lijkt eindelijk een oplossing in de maak voor de vijver achter het gemeentehuis in St.-Annaparochie. Sinds de aanleg van de nieuwe vijver verdrinken er elk voorjaar jonge eendjes omdat ze niet bij de rand op kunnen klimmen. Bewoners, gemeente en twee belangenorganisaties hebben nu de handen ineengeslagen en zijn met een concreet plan gekomen om de ’horrorvijver’ van zijn slechte bijnaam te ontdoen. Er komt een drijvend eiland dat de jonge eendjes tegemoet moet komen.

Door Gerard de Jong - Terwijl het eerste laagje water in de sloten en vijvers vorige week bevroor, richtten omwonenden en gemeente afgelopen woensdag de blik op het voorjaar.  Samen met de Dierenbescherming en Vogelopvang Leeuwarden probeerden ze eindelijk tot een duurzame oplossing te komen voor een al jaren terugkerend probleem: dode eendjes. Sinds de aanleg van de betonnenvijver in het parkje – die de ’natuurlijke’  vijver verving – is het elk jaar weer raak: jonge eendjes verdrinken. Ze kunnen de wal niet opkomen en laten het leven. Petities, handtekeningenacties, protesten op het gemeentehuis: bewoners en gemeente stonden lijnrecht tegenover elkaar. Tot nu.
Alle partijen hebben woensdagmiddag op het gemeentehuis gesproken over het probleem. Wethouder Nel Haarsma, ambtenaar Rob Meendering, omwonenden Martina Heinsma en Andries Swart, Annebrecht van Oven van de Dierenbescherming en Jaap Tilkema van Vogelopvang Leeuwarden: ze spraken met elkaar en kwamen tot een oplossing, die door alle partijen gedragen wordt.
Er komt een ’drijfobject’, een eiland van zo’n 2 bij 3 meter, van kunststof met daarop vegetatie, en extra trappen. ”De Dierenbescherming en de Vogelopvang Leeuwarden e.o. vinden vegetatie op het platform/ eiland van groot belang. Vanwege schuilmogelijkeheden en vergroting van het gevoel van veiligheid, maar ook om te voorkomen dat de kuikens worden gedwongen om buiten de vijver op zoek te gaan naar voedsel,” aldus Tilkema.
De gemeente zal contact opnemen met gemeente Leeuwarden, die ook ervaring heeft met de problematiek. De precieze invulling van de plannen komt nog, maar alle partijen hebben de intentie om er nu uit te komen. De oplossing moet voor maart 2017 klaar zijn, zodat er geen jonge eendjes meer in de vijver zullen verdrinken.

Bildtse Post