Zelfzorg Nije-Dyk: buren helpen elkaar met klusjes

Het opknappen van kleine (huishoudelijke) klusjes is vaak een kleine moeite, maar een groot plezier voor degene die het zelf (even) niet meer kan. Drie Nijedyksters willen hun mededijkbewoners bij elkaar brengen en het gevoel van ‘mienskip’ aanwakkeren: wie iets voor de ander kan of wil betekenen kan zich melden bij Zelfzorg Nije-Dyk. “Wij zorgen voor het platform, verder is het aan de mensen zelf.”

Door Gerard de Jong - Een tak die in de weg hangt, een klusje op het dak, of boodschappen doen voor een zieke buur: als het aan Jelle de Jong, Jos Pieters en Mark Glotzbach ligt gaan bewoners van de Nieuwebildtdijk dit binnenkort samen opknappen. Zelfzorg Nije-Dyk (ZND) heet de website dat ze willen gaan oprichten. Het moet een platform zijn dat vragers en aanbieders bij elkaar brengt.“Het gaat ons om kleine klusjes,” vertelt Glotzbach, een van de initiatiefnemers. “Een lek, moeilijk snoeiwerk, of een boodschapje doen. Het is eigenlijk de aloude burenhulp, maar dan in een modern jasje.”
‘Mienskip - ’Volgens Glotzbach ontstond het project vanuit het ‘mienskip’-principe. “We moeten van de politiek allemaal langer zelfstandig thuis blijven wonen. In een dunbevolkt gebied als de Nieuwebildtdijk zorgt dat soms voor de nodige uitdagingen. Wat zou het mooi zijn als we elkaar af en toe kunnen helpen. ”Op de website kunnen vragers en aanbieders zich melden en contact leggen. “Wij regelen dat niet, wij zorgen alleen voor het platform. Verder is het aan de mensen zelf,” zegt Glotzbach. Bovendien is het niet de bedoeling dat er een financiële vegoeding gevraagd wordt. “Het gaat puur om een ander even te helpen, met klusjes die voor vakmensen slechts tijdsverlies zouden zijn.”
Sociaal aspect - Naast dat er klusjes opgeknapt worden, zit er aan Zelfzorg Nije-Dyk ook een sociaal aspect. “Mensen komen zo ook weer in contact met elkaar. Sommige mensen zijn alleen en eenzaam. Zij kunnen ook een praatje maken, en een klusje opknappen of laten doen waarmee iemand geweldig geholpen is. Daarnaast voelt het gewoon goed om iets voor een ander te doen. Ik denk dat veel mensen dit handig zullen vinden.”De drie brengen vrijdag een speciale folder langs de Nieuwebildtdijk, van Zwarte Haan tot Nije-Syl. “We hopen binnen een week reacties te krijgen van de mensen die misschien wel mee willen doen. Als dat bemoedigend is, dan gaan we echt aan de slag.” Als het op de Nieuwebildtdijk van de grond komt, zouden ook andere gebieden op het Bildt kunnen volgen.

Wie interesse heeft in het project kan dat – liefst via e-mail – laten weten via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of Jelle de Jong (401215), Jos Pieters (06-51619128) of Mark Glotzbach (400991).

Bildtse Post