Een tijdelijk Westergo-logo dat niemand mooi vindt

Een logo om de aanloop naar de herindeling van 2018 een gezicht te geven. Het leek de colleges van het Bildt, Menameradiel en Franekeradeel een goed idee. Maar het beeldmerk valt bepaald niet in goede aarde. De raadsleden wisten van niets en vinden het niet mooi. En, opmerkelijker, de colleges zijn er zelf ook niet blij mee.
Door Gerard de Jong

Raadsleden van het Bildt werden vorige week onaangenaam verrast door een nieuw logo.logo2 westergo
Westergo is de werknaam van de nieuw te vormen gemeente in Noordwest-Fryslân, en mag wat de Bilkerts betreft niet de officiële naam worden. Dat de werknaam vaak gebruikt wordt deed de raadsleden al vrezen dat deze zo ingeburgerd raakt dat hij in 2018 toch gebruikt wordt.
'Verbaasd'
Haye Stellingwerf van Werkgroep het Bildt zei "verbaasd" te zijn. "No driget it allinnich maar mear dat dit ek de echte gemeentenamme wurdt." Leendert Ferwerda (Frije Bilkerts) greep de kans nog maar eens om een statement tegen de herindeling te maken. "Dat trappy suggereert dat wy d'r op foorút gaan. Dat had wat ôns betreft ânsom motten." Ook de andere fracties waren er niet over te spreken.
'U begrijpt nu waarom ik niet twitter'
Burgemeester Tom van Mourik twitterde maandag 5 januari het logo vanaf de nieuwjaarsbijeenkomst van zijn gemeente. Vorige week bleek dat de raadsleden helemaal niet wisten dat er een logo aan zat te komen.
Het bracht burgemeester Gerrit Krol enigszins in verlegenheid. "Het was de bedoeling dat we het logo donderdag 8 januari aan u zouden presenteren. Nu is het toch eerder naar buiten gekomen. U begrijpt nu waarom ik niet twitter," zei Krol.
'Niet blij mee'
Eigenaardig is dat de colleges het logo zelf ook niet mooi vinden, zo zei Krol. "We waren er niet erg van onder de indruk. Het trappetje, die letters... We zijn hier allemaal niet blij mee." Waarom het beeldmerk dan toch aanhouden? "Dan weten we in ieder geval dat dit níet het officiële logo wordt in 2018. Want dit moet het zeker niet blijven."
'Werk aan de weg'
Het logo is ontworpen door GH+O uit Leeuwarden. Gemeente Franekeradeel verstuurde vandaag een persbericht met een uitleg: "De vorm van het logo kan nog alle kanten op. Het missende hoekje maakt dat het logo nog niet af is. Het trappetje 'op weg naar' geeft de ontwikkeling aan. Het geel en zwart symboliseren 'under construction' en het 'werken aan de weg'."
Ondanks de kritiek zal het logo de komende drie jaar gebruikt worden in de huisstijl van de fuserende partners, "om het fusieproces een gezicht te geven".

 

Bildtse Post