’Ik versta het Bildts beter dan het Fries!’

Onder massale belangstelling en met Koaninklyk besoek is ’t ôflopene weekeand in ’t WTC Expo in Luwt ’De Stormruiter’ in premjère gaan. De resînsys  fan ’t spektakelstik binne unanym lovend. De Bildtse Post keek wat de media over ’t stik skreven, en dan fooral over de taal: De Stormruiter is foor dúzzenden besoekers ’n eerste kinnismaking met ’t Bildts.

Froubuurt vraagt 75.000 extra voor MFA

De werkgroep MFA Vrouwenparochie vraagt aan gemeente Waadhoeke € 75.000 extra subsidie om het nieuwe dorpshuis te kunnen realiseren. De werkgroep ziet zich geconfronteerd met prijsstijgingen; het ontwerp en de begroting zijn van drie jaar geleden. Toen kreeg het dorp € 300.000 van de Bildtse gemeenteraad, vorig jaar kwam daar nog een renteloze lening van € 50.000 bij.

Bedreiging: man opgepakt

Een 36-jarige man uit het Bildt is donderdagavond opgepakt voor bedreiging met mogelijk een vuurwapen. De man was betrokken bij twee verkeersruzies en werd uiteindelijk met een nat pak aangehouden bij Bitgum. De Warmoesstraat in St.-Anna was enkele uren afgesloten voor onderzoek.

Open dag azc St.-Anna

Op zaterdag 22 september houdt het azc in St.-Annaparochie weer een open dag. Het het COA, het Ministerie van Justitie & Veiligheid en  VluchtelingenWerk Nederland willen met de landelijke open dag het reilen en zeilen op het azc laten zien.

Een theaterspektakel met paarden in het Bildts

1836-theaterspectakel-in-het-bildtsRegisseur Jos Thie legt het stuk weer stil. De posities van alle spelers en figuranten moeten worden bepaald. Dit in verband met de act van Manolo, de acrobaat op het witte paard. De leden van het koor staan met scheppen in de zandpiste, oftewel het slik. In opdracht van Hauke Haien, voortreffelijk gespeeld door Jelle de Jong, werken ze aan een nieuwe dijk. De acteur uit Amsterdam spreekt verbluffend goed Bildts, evenals trouwens alle  toneelspelers. Op Eke Born na, is geen van de spelers Bildtstalig. Ze hebben hier wekenlang op geoefend, met een fantastisch resultaat.

Bildtse foorleesferhaaltsys Tomke in de Bildtse Post

1835-tomke-in-de-bildtse-postDe Bildtse Post publiseert fan fandaag ôf elke week ’n foorleesferhaaltsy fan Tomke. De ferhaaltsys– die’t eerder in ’t Frys ferskenen en deur de Afûk bundeld binne – binne fertaald in ’t Bildts.

’Bildtse’ Baukje weer vrijgelaten

1835-zeehond-baukje-weer-vrij-gelaten-1Het twee maanden geleden langs de Bildtse kust gevonden zeehondje, dat Baukje is gedoopt, zwemt weer vrij rond in het Waddengebied. Zondag werd ze weer vrijgelaten.

Sterren-observatieplek op Zwarte Haan

1832-sterrenschuur-bij-zwarte-haanMeteoroïdenzwerm Perseïden te zien op ’donkerste plek van Nederland’ - Nog tot en met 13 augustus is op Zwarte Haan de ’starbarn’, een sterren-observatieschuur, te bezoeken. Vanuit de schuur, op het recreatieterrein, kan ongestoord van de sterrenhemel worden genoten.

Snelheidssmiley op Nije-Syl moet bewustzijn verkeersgebruiker vergroten

1832-snelheidssmiley-op-nije-sylEen goedlachse smiley en duimpje omhoog als je je aan de snelheid houdt, een verdrietig gezichtje als je te hard rijdt. Nije-Syl heeft sinds vorige week ook een welbekende snelheidsmeter. Het dorp hoopt dat het gebruikers bewust maakt van hun rijgedrag. ’We gaan de uitkomsten van de metingen met de bewoners bespreken.’

Spontaan ideetje groeit uit tot ballonfeest

1830-luchtballonnen-over-het-bildtZeven grote luchtballonnen vlogen maandagavond sereen over het Bildt. Wim van der Molen en enkele anderen van Nij Altoenae wilden als groepje een tocht maken over de graankunstwerken, maar de animo nam tijdens het weekend rap toe.

Bildtse Post