Toerisme op Zwarte Haan

1933-toerisme-op-zwarte-haanTwee ingezonden brieven over het toerisme op Zwarte Haan.

(1) ’Sterrenschuur zal nachtrust verstoren’
Vanavond in alle rust de Bildtse Post doorgelezen, en hierin kwam ik het ingezonden stuk tegen van Ina Jelies van Zwarte Haan: Sterrenschuur op Zwarte  Haan. Zo herkenbaar dit stukje schrijven van de bewoners van Zwarte Haan. Iedereen kan maar iets bedenken en uitvoeren tegenwoordig. In het geval  van Zwarte Haan zal de Sterrenschuur e nachtrust, de vogels, de dieren en de mensen verstoren.
Er zal door de bedenker vast goede reclame worden gemaakt voor Zwarte Haan, een plek waar de rust nog te vinden is of zo. En ondertussen verdient hij  goed aan de plek waar mensen wonen die hier bewust voor gekozen hebben, de rust en de schoonheid zien. Er is waarschijnlijk een duur natuurbeheer door boeren of natuurorganisatie waar de eigenaar van de Sterrenschuur waarschijnlijk niets aan bijdraagt maar wel mooi op meevaart.
Zelf ging ik van  de zomer ook in protest tegen een georganiseerde nachtelijke toer met groepen mensen door mooi natuurgebied in het broedseizoen met een boot en  lopend. Provincie, vogelbescherming, gemeente heb ik er over aangeschreven, dat dit toch niet kan zijn met de nachtelijke verstoring van de vogels,  ieren  en planten. Maar allen trekken hun handen er van af. Zelf zijn wij volgende maand bioboer (na anderhalf jaar omschakeling). Wij doen er alles aan  om elke cent te investeren in een mooi (klei-)landschap. Onze landen hebben een prachtige akkerrand met mooie kleurende bloemen. Het kost ons  ontzettend veel geld en energie maar we hebben het graag voor de natuur over.
Hoe wrang is het wanneer er iemand met een zeer snelle auto aan komt racen zonder oog voor de natuur. Uitstapt, misschien nog wat afval neergooit,  een selfie maakt voor onze mooie bloemen en weer wegscheurt... Totaal geen gevoel voor de natuur, niet even stil staan bij al die pracht, de geur in zich  op neemt en de stilte er om heen...
Ik moet er niet aan denken dat er straks iemand gaat bedenken dat het leuk is om een nachtelijke Elfstedentocht te gaan organiseren. Dan komen wij  met hetzelfde probleem te zitten als de schrijfster van Zwarte Haan. Gemeenten: hou dit soort initiatieven tegen. Denk niet alleen aan extra inkomsten  maar denk eerst aan mens en dier.

S. Vellenga, Bartlehiem

(2) ’Wees zuinig op ons cultureel erfgoed’
Massatoerisme en cultureel erfgoed. Een kwalijke combinatie is al meermaals gebleken. Zijn er niet genoeg pretparken en vakantieparken in Nederland? Moeten de laatste echte stilteplekken ook nog opgeofferd worden? Wat blijft er over als alles opgeofferd is? Er is altijd wel enthousiasme te  vinden voor een nieuwigheid. Ik zie de namen van slechts enkele initiatiefnemers, en hoezo vergevorderde plannen? Hoe goed doordacht zijn die  plannen?
Het gaat dus om enkele initiatiefnemers, die rekenen op de onverzadigbare markt voor massatoerisme. Een gemakkelijk succes ten koste van  schaarse natuur en de bewoners van de streek. Blijkbaar is er geen inspraak gehouden onder de bevolking van Noordwest- Fryslân.
Terwijl regelmatig  e gemeente Waadhoeke bewoners aanmoedigt hun mening te geven inzake woonwensen. Ik hoop oprecht dat de gemeente Waadhoeke slechts formeel  aandacht heeft geschonken aan dit initiatief en dat er rekening wordt gehouden met de bewoners.
Als oorlogsvluchteling (Tweede Wereldoorlog) ben ik  teruggekeerd naar wat ik als mijn tweede vaderland beschouw. Hier ben ik voor de mînsen, het lând, het Wad, de hynders, de sfeer, de stilte en alles wat Fryslân is. Laat ons zuinig zijn op het Frysk cultureel erfgoed.

Joan Smoland, Nieuwebildtdijk

Brieven voor deze rubriek zijn bij de Bildtse Post  van harte welkom. Vermeld echter wel duidelijk uw naam en adres. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten en anonieme inzendingen terzijde te leggen.

Bildtse Post