’Ik wil de angst voor de camera wegnemen’

1933-ingrid-van-ek-en-evert-fokkemaPaiOngo Beeld en Woord geeft fotografiecursus voor beginners - Een vijf maanden durend verblijf in Nieuw-Zeeland zette hun op een  nieuw spoor. Ingrid van Ek en Evert Fokkema raakten geïnspireerd en besloten het roer om te gooien. Ze stopten uiteindelijk met hun  baan en verlieten de stad voor de Nieuwebildtdijk. Daar zijn ze PaiOngo Beeld en Woord begonnen.

Trots laten Ingrid en Evert hun stulpje aan de Nieuwebildtdijk zien. Ingrid: ”Twee jaar geleden zijn we verhuisd. We hebben een flink stuk aan de woning gebouwd, met prachtig uitzicht op de zeedijk.
Elk seizoen is het landschap hier weer anders. En je verandert zelf ook als je andere dingen gaat doen en hier gaat wonen.” De twee  voelen zich zichtbaar thuis hier, weg van de drukte en midden in het Bildtse land. De kiem voor de verhuizing van Leeuwarden naar het  Bildt werd opvallend genoeg gelegd aan de andere kant van de wereld, in Nieuw-Zeeland. Ingrid: ”Vijf jaar geleden verbleven we vijf  maanden in Nieuw- Zeeland. Een belangrijk verblijf voor ons: wat willen we gaan doen?  Waar gaan we wonen?” ”Ik had een  bestuursfunctie in de zorg, maar mede door de toenemende bureaucratie voelde ik me daar niet echt meer thuis,” vertelt Evert. ”Ingrid  werkte als P&Oadviseur en had hetzelfde gevoel.  Na Nieuw-Zeeland durfden we het roer om te gooien.”
Ze zegden allebei hun baan op en twee jaar terug verhuisden ze naar het Bildt. Daar zijn ze PaiOngo Beeld en Woord begonnen. Ingrid fotografeert, Evert schrijft. ”Pai- Ongo is een woord van de Maori (de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland, red.) en betekent zoiets als ”het voelde goed”. Dat past perfect bij wat wij willen gaan doen.”
Ook de fotografie van Ingrid begon in het land van de Kiwi’s. ”Ik ben begonnen met het fotograferen van vogels. Eenmaal terug in  Nederland heb ik me verder gespecialiseerd in portretten, natuur-, studio- en stadsfotografie.” Evert kon zich eindelijk helemaal toeleggen op het schrijven. ”Ik had dat al eerder gedaan, ook voor diverse media, maar nu kan ik er full-time mee bezig zijn. Alles wat verhalen te maken heeft pak ik op.  Ik vind het mooi om het verhaal te zoeken. Om op te schrijven wat waardevol is.”
Binnenkort start Ingrid met een beginnerscursus fotografie. Bij hun thuis, op de Bildtse klei. ”Iedereen heeft tegenwoordig wel een  camera, maar veel mensen komen niet verder dan de ’presets’. Het is juist zo mooi als je meer uit je camera kunt halen. De ’angst’  voor de camera en de techniek wegnemen, dat is mijn streven. In begrijpelijke taal leg ik uit wat je allemaal kunt doen, en daarna gaan we hier mooi aan de slag,” vertelt Ingrid. Zodat ook de cursisten later kunnen zeggen:  Pai Ongo. Het voelde goed.
Beginnerscursus fotografie, op 7 en 21 september (max. 7 personen). Kijk voor meer informatie op www.paiongo.nl, of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Bildtse Post