’Lot en Bas naar Ameland’, kinderboek over Nel’s geliefde eiland

1919-annelotte-verweij-gert-jan-verbeek-en-joke-parsUit de rouw iets moois, iets positiefs maken, dat was het idee van Joke Pars. Op 26 april werd ’Lot en Bas naar Ameland’   gepresenteerd, een prachtig kinderboekje over Nel’s geliefde Ameland. ’Lot en Bas naar Ameland’ is een vrolijk maar bovenal  prachtig vormgegeven boekje geworden.

Lot en Bas gaan met de boot naar het eiland en zien daar alle dingen die Ameland zo’n bijzonder eiland maken.
Het boekje is een echte samenwerking geworden van de mensen die dicht bij Nel stonden, vertelt Joke. ”Na’t ôfskaid fan Nel bin ik  begonnen te skriven, klaine tekstsys. Soa kreeg ’t starigan form. Doe’t ik ’t idee foor ’t boeky bij de femily dellaai, waren se allegaar  enthoesjast.” Gert Jan Verbeek, Nel’s vader, maakte foto’s van de veerboot (waar hij als kapitein op werkte), de vuurtoren, het strand  en meer.
Voor Verbeek geen nieuwe plekken, want het gezin komt van Ameland. In het boekje gaan de foto’s kunstig over in mooie tekeningen,  gemaakt door Annelotte Verweij, een vriendin van Nel. Zo kreeg Joke’s verhaal kleurrijk en vrolijk vorm. Met hulp van nog  nkele anderen uit Nel’s kring ligt er nu een prachtig prentenboek. Een soort kinderreisgids van Ameland. ”’n Boek over de liefde foor  n ’t fekânsyplesier op ’t ailand,” aldus Joke Pars. ”Tot myn groate ferbazing is ’t toegelyk ’n prachtig monumintsy foor Nel worren.”
De beide families hebben de stichting Klei & Zand opgericht. De stichting doneert de opbrengst van dit boek aan kinderen en  jongeren met psychische problemen.
’Lot en Bas naar Ameland’ is onder meer te koop bij Primera St.-Annaparochie, boekhandel  Van der Velde in Leeuwarden en kinderboekwinkel De Toverlantaarn, eveneens in Leeuwarden. Het boek wordt op 14 mei aan  ethouder Ellen Bruins Slot van Ameland aangeboden.
Meer informatie is te vinden op facebook.com/lotenbas
Bij de foto: Annelotte Verweij, Gert Jan Verbeek en Joke Pars bij de presentatie van hun boek. (foto: Jan Bonefaas)

Bildtse Post