Ouwesylster bouwboer verruilt aardappel voor toerist

1917-familie-van-der-weg-bezig-met-scheren-van-een-alpacaOuwe-Syl ligt op een steenworp afstand van het Werelderfgoed Waddengebied en wil daarmee, in combinatie met de fraaie Bildtse vergezichten en zonsopkomst of ondergang, de toerist verleiden. Met de komst van Hoeve Noordveld is een einde gekomen aan de Van der Weg boerentraditie, maar is ook een nieuwe start gemaakt. Wybren en Tineke van der Weg bieden hun gasten het vakantiegevoel en laten deze in de voortuin genieten van een variété aan dieren. Het ultieme vakantiegevoel.

Door Bertus Dijkstra -  Nadat duidelijk wordt dat de zonen van de samenwerkende bouwboeren Wybren en Bauke van der Weg een werkzaam leven  als aardappelboer niet zien zitten, komt Wybren (Bauke’s kiest om naar Portugal te emigreren) voor een zwaarwegende keuze te staan. Tot het bittere einde doorgaan als bouwboer, of zoeken naar een andere invulling van het boerenbedrijf. Een moeilijke keuze, temeer omdat de Van der Weg’s al  generaties in één adem aan de landbouw zijn verbonden. Omdat de verkoop van een agrarisch bedrijf prijstechnisch voor particulieren niet  aantrekkelijk is en omdat er geen opvolging is, besluit Wybren samen met echtgenote Tineke van der Weg- Bruinsma een andere invulling aan hun boerenbedrijf te geven.
Een caravanstalling in de xl-loods is de eerste stap die gezet wordt. Vervolgens maakt de handige klusboer vijf inpandige trekkershutten in de ’skuorre’. Ieder voorzien van stapelbedden, een zithoekje, een kookhoekje en een klein aanrecht. Bij de bouw is gelet op details, details die in beeld  en kleur herinneren aan producten die Van der Weg ooit op zijn vruchtbare akkers verbouwde. Aan de achterzijde van de trekkershutten bevindt zich  een blinkende toiletgroep en douchegelegenheid.
Zittend op de houten vlonder voor de trekkershutten is het genieten van serene rust, weidse vergezichten en aan het einde van de dag van een  prachtige zonsondergang. In geval het weer even iets minder is, kunnen de gasten schuilen onder een veranda op het achterterras.
De jongste van de Van der Weg broers creëert camperplaatsen en ziet een lang gekoesterde jeugdwens in vervulling gaan. Nadat de wegen van de broers van elkaar scheiden, is het na de ontmoeting van zijn oude jeugdliefde Tineke (2006), de hoogste tijd voor een nog oudere liefde. Broer Bauke  ziet liever aardappelen dan vee op de Bildtse klei.
Nu die hobbel weg is, zaait Wybren gras in het perceel rond de boerderij, en krijgt zijn dierenrijk gestalte. Een alsmaar groeiende veestapel beweegt  zich vredig door het kamp, een attractie op zich. Alpaca’s, damherten, nandoes, wallaby’s, zwarte zwanen, gevleugelde dieren, vissen, ja zelfs  schildpadden. Het past als een bus bij Hoeve Noordveld, het geeft het extra vakantiegevoel waarmee de ondernemers zich onderscheiden.
Sinds juni 2018 is het toeristische bedrijf in bedrijf.
Nadat het roer is omgegaan heeft het toerisme de nodige reuring op het erf gebracht. Vooral de positieve contacten met de toeristen zijn bijzonder en geven een goed gevoel. De gasten weten vanuit alle windstreken, via glossy folders, website,  kranten of de Nederlandse Kampeer Club, de weg naar Ouwe-Syl te vinden. De geposte recensies op www. hoevenoordveld.nl zijn positief, ze bepalen net als de mond-totmondreclame het succes van de onderneming. Ouwe-Syl leeft en is een pittoresk dorp, waar verhoudingsgewijs veel  B&B gelegenheden zijn gehuisvest. Van concurrentie is geen sprake, integendeel. We versterken elkaar juist, zo weet Wybren. Iets wat zich illustreert wanneer een dorps B&B bij een potentiele klant de trekkershutten van de Van der Weg’s aanprijst.
Het levert weer een boeking op. De meeste  reserveringen behelzen een duur van enkele nachten, zo wordt duidelijk. Maar het komt ook voor dat gasten een langer verblijf boeken. Of  feestvarkens die na afloop van een feestje in de buurt een slaapplek boeken. Meebewegen met de wensen van de klant, dat is wat Wybren en Tineke  uitstralen.
Aansluiting op het toekomstige voedselbos is een wens. Met een loopbruggetje over de sloot en een schelpenpadje kun je in  optima forma genieten van flora en fauna op Ouwe-Syl. Niet alleen de toerist, maar voor iedereen die een ommetje maakt. Het vakantieseizoen komt eraan, de Hoeve Noordveld vlag wappert trots aan het begin van de langst bewoonde straat van Nederland. De plek die zeker een short break  verdient!
Bij de foto's; Boven: De familie is bezig een alpaca te scheren.
Onder: Wybren en Tineke (staand) verwelkomen de campergasten met een zonnig plekje en landelijk uitzicht.
(foto’s: Bertus Dijkstra)
1917-wybren-en-tineke-verwelkomen-campergasten

Bildtse Post