Sportieve studentenvereniging strijkt neer aan de Nieuwebildtdijk

1915-amsterdamse-studentenvereniging-naar-nieuwebildtdijk-1Hij is wel wat activiteit in de loods gewend, maar zelfs voor Alco de Jong was dit grote gezelschap wel wat anders dan normaal. Afgelopen weekend streken een kleine honderd jongeren van studentenvereniging D.E.R.M. uit Amsterdam neer op zijn plaats aan de Nieuwebildtdijk voor hun jaarlijkse activiteitenweekend.

Door Gerard de Jong -  D.E.R.M. staat voor Desiderium Extremus Radicalus Magnificus: ”Het verlangen naar het extreme, het radicale en het magnifieke. We proberen dat waar te maken door veel te surfen, boarden, kiten, chillen, feesten en vervolgens weer meer funsporten,” zo staat op de website van de  vereniging te lezen.
”De moeder van een van onze bestuursleden komt uit St.-Anna en kent Alco,” legt lid Emma van Dijk uit over de opvallende keuze voor het Bildt. ”Die was er  meteen voor te porren. Vorig jaar zijn we al met plannen begonnen. Vorige week dinsdag zijn we gestart met het aankleden van de loods. We hadden zo’n zestig nieuwe leden mee dit weekend.”
De loods werd feestelijk ingericht, geslapen werd vrijdag en zaterdag buiten in tenten. ”Alco is slim en creatief, die hielp ons goed. De nieuwe leden wisten  niet waar we naartoe zouden gaan, dat was geheim. Donderdagnacht zijn we in Amsterdam begonnen. Op vrijdag gingen we met de trein naar Leeuwarden, waar we apekooi hebben gespeeld. Daarna zijn ze met een bus een paar honderd meter van de boerderij afgezet. Het was net een maanlandschap, zo  vanaf de Nieuwebildtdijk gezien!”
D.E.R.M. is een actieve vereniging. Leende het rustieke Bildt zich wat voor een ’extreem radicaal’ sportweekend? ”Nou, surfen zat er niet in, maar het was  heel erg leuk! We hebben buiten sport en spellen gedaan,” zegt Emma. ”Op zaterdag zijn we nog naar een klimbos in Appelscha geweest. Het was een heel leuk weekend, we mochten hier doen wat we wilden. We sporten op hoog niveau, maar we zijn niet van de ontgroeningsrituelen. De vereniging kent ook geen strakke hiërarchie. Het moet vooral actief en gezellig zijn. Op maandag hebben we de loods weer opgeruimd. Als we weer eens in de buurt zijn drinken we zeker weer een kop koffie met Alco!”.
1915-amsterdamse-studentenvereniging-naar-nieuwebildtdijk-2

Bildtse Post