Seewolf: psychedelische rock van Bildtse bodem

1914-rockband-seewolfBand presenteert analoog opgenomen debuut-EP ’Moonwater’ - Op een oude tapemachine, die eerder gebruikt werd door o.a. Van Morrison, Neil Young en Creedence Clearwater Revival, werkte Seewolf aan de Ouwe-Dyk enkele jaren aan hun debuutplaat. De band met Bilkert Dolf Kuiken in de gelederen heeft de wind in de zeilen. Komende vrijdag presenteert Seewolf hun EP ’Moonwater’ in Leeuwarden.

Door Gerard de Jong - ”Wy hewwe ôns heel wat op de hals haald,” zegt Dolf Kuiken in zijn huis aan de Ouwe-Dyk, als hij koffie zet. Het zijn drukke maar  mooie tijden voor Kuiken (zang, gitaar) en zijn bandmaten Bram Welbedacht (bas), Willem Bijma (gitaar, toetsen) en Joop Visser (drums).
Als Seewolf  werkten ze vier jaar lang aan hun debuutplaat. Afgelopen weekend brachten ze een aangrijpende clip voor het nummer ’Lonely Eyes’ uit. Hun single  ’Wild Winds’ werd vorig jaar uitgeroepen tot song van het jaar bij 3voor12/ Fryslân. Seewolf heeft het tij mee, of: de Bildtse wind in de rug.
De meesten kennen elkaar van hun vorige band, Melanocaster. Kuiken: ”Dat waar tien jaar leden, d’r is ’n soad ferânderd in die tiid. Melanocaster worde  ’n teleurstelling. Wij hadden ’n platelabel, nommen nummers op in Amsterdam. Maar dan lieten se ôns fia de tillefoan hore hoe’t ’t produseerd waar, en dat klonk nergens na. Waar ’t rauwe rândsy, ’t aigene d’r ôf. Wy waren jong en nayf, hadden sels de kontrôle niet over ônze mezyk.”
Nu is alles anders. Niet in de laatste plaats omdat Seewolf een bijzondere ’muze’ heeft: een oude tapemachine. Kuiken glimt van trots als hij van onder  een stuk afdekzeil het opnameapparaat voorzichtig tevoorschijn tovert. Het bakbeest is van 1973, komt uit de beroemde Wally Heider Recordings Studio in San Francisco en telt 24 sporen. Sporen waar muziek van legendarische muzikanten en bands door gelopen heeft. ”Creedence Clearwater Revival, Neil Young, Tom Waits, David Bowie, Grateful Dead... Sij hewwe allegaar in die studio, op dut apperaat, mezyk opnommen.”
Kuiken was al enkele jaren op zoek naar een oud opnameapparaat. ”Doe kwam ik deuze teugen op internet. ’t Het soa weze motten. Ik kon ’m krije foor  dúzzend euro, maar se wouwen ’m sels niet naar Europa ferskepe. Doe hew ik ’m naar ’n fryndin in New Orleans sture laten. Fan derútweg is-y op de boat na Rotterdam set. Hij sâg d’r niet út as kônst d’r nag wat met, en hij sat onder ’t stof. Maar doe’t-y skoan en opperabel waar wist ik: dut is de best klinkende tapemasjine die’t ik ooit sien hew.”
De tapemachine zorgde voor een mooie dynamiek tijdens het opnameproces. In tegenstelling tot digitaal opnemen, moet een opname op fysieke tape er in één keer goed opstaan. ”’t Waar wel ’s frustrerend,” zegt Kuiken. ”’n Foute noat en wy konnen weer opnij. Of wij hadden prachtig speuld, maar dan deen bliken dat de mesine fastlopen waar.”
Het zorgde er wel voor dat de jongens ”storingsmonteur” en producent in één werden, en heel wat leerden over het opnameproces. Het heeft de  psychedelische rock van Seewolf alleen maar meer een eigen, tijdloos karakter gegeven. Minstens zo belangrijk is ook het Bildtse landschap. Kuiken:  ”Ik bin d’r seker fan dat je dat ok hore kinne in ôns mezyk. ’t Mooie is dat de ânderen út de band, die’t niet fan ’t Bildt komme, mij d’r faak op wize hoe besonder en mooi dut plakky hier an de Ouwe-Dyk is. Wij make heel sfeergefoelige mezyk. ’t Rúmtlike, de wiidshyd fan ’t Bildtse lând komt der in werom. At ik in de stâd weune sou, met al die prikkels, sou ik heel ândere mezyk en teksten skrive, der bin ik wis fan.”
Melanocaster eindigde in mineur, maar Kuiken is er zeker van dat Seewolf gaat slagen. ”Omdat wij echt gelove in deuze band, in ôns mezyk. Seewolf is foor ôns ’n aventuur. ’t Gaat ôns niet om deurbreke, maar om ’t plesier in ’t speulen. Soa’t ôns hait (Tom Kuiken, red.) wel sait: Fier jonges út ’t noorden hewwe nander fonnen en binne onderweegs. De rais, dat is ’t mooiste.”
’Moonwater’ wordt vrijdag 5 april gepresenteerd in Tryater te Leeuwarden (€ 7,50). www.seewolf.nl

Bildtse Post