3D-film ’NO LAND X’ over de Oudebildtdijk

NO LAND X is een nieuwe kunstfilm in wording over de ontstaansgeschiedenis van de Oudebildtdijk. De film is een project van kunstenaar Ulf  Langheinrich (Oostenrijks/Duits) en de aan de Ouwe- Dyk geboren Nadine Bors, en is in 3D opgenomen. Op vrijdag 22 februari geven de twee een  voorproefje van de film, samen met een presentatie en een gesprek, in de Aerden Plaats op Ouwe-Syl.

Door Gerard de Jong - Ulf Langheinrich is beeldend kunstenaar en componist. Hij maakt al jaren verschillende werken die te maken hebben met een  innerlijk landschap, vaak met echte landschapsopnamen als uitgangspunt. Zijn werk richt zich op een specifieke benadering van tijd, ruimte, vorm en lichaam. Nadine Bors groeide op aan de Oudebildtdijk aan de Waddenzeekust. Bors produceerde jaren het Media Art Festival Friesland, maar woont en werkt sinds 2010 in Dresden.
Uitgangspunt voor de samenwerking van de twee is de verbinding tussen de twee ’Heimatten’; die van de Oudebildtdijk en Dresden. Nadine Bors woont  nu negen jaar in het Duitse Dresden maar groeide op aan de Oudebildtdijk. De link tussen haar geboortegrond en Dresden is een mooie, zegt  ze. ”Dresden is de hoofstad van de Duitse deelstaat Saksen. Het Bildt was, toen het werd ingepolderd, eigendom van de Hertog van Saksen en werd  geregeerd door ’Georg der Bärtige’, Georg van Saksen. Een familie met wortels in Dresden. Die verbinding tussen mijn ’Heimatten’ is interessant.” In Ulf Langheinrich vond ze een beeldend kunstenaar en componist die geboeid is door het landschap. ”Zowel het innerlijke als het waarneembare  landschap. Dat sloot mooi aan bij mijn connectie met het Bildt. Als ik bij mijn moeder aan de Ouwe-Dyk op bezoek was stuurde ik Ulf altijd een foto, van  de zeedijk bijvoorbeeld. Dat vond hij erg mooi.”
Rond kerst en oud en nieuw kwamen ze samen naar het Bildt. ”Vier dagen lang hebben we in weer en wind gefilmd op en rond de Oudebildtdijk. Daarvan kunnen we in de Aerden Plaats nu een eerste voorproefje laten zien.” In september dit jaar zullen de twee te gast op het Ars Electronica festival  in het Oostenrijkse Linz. In het ’future lab’ zullen daar post-productiewerk doen aan de film.
Voorafgaand aan de film en het gesprek met Langheinrich en Bors, zal Ouwesylster Sytse Keizer een inleiding houden over de geschiedenis van de Oudebildtdijk.
De avond in de Aerden Plaats begint om 20.00 uur (inloop 19.30 uur). De entree is gratis.

Bildtse Post