Hengelose (35) gebruikt Westhoek en Ouwe-Dyk in debuutroman

1907-schrijfster-renate-oude-nijewemeDe bevrijdende leegte van het Bildtse landschap - Eind vorig jaar verscheen de novelle ’Insular’, geschreven door Renate Oude Nijeweme. De Twentse (35) speelt in haar debuutroman met het thema ’leegte’. Als tegenpool van haar knusse Twentse coulissenlandschap koos ze de leegte van het Bildtse landschap, dat haar hoofdpersoon verlossing en nieuw perspectief moet brengen. Het Bildt door de ogen van een Achterhoekse.

Door Gerard de Jong - ’Insular’ is het fictiedebuut van de 35-jarige Renate Oude Nijeweme uit Hengelo. In 2016 won ze de wedstrijd ’Heel Twente Schrijft’. ”Dat was een verhalenwedstrijd,” vertelt Oude Nijeweme. ”Ik was er zelf heel verrast door. Ik schreef wel gedichten maar nog geen verhalen. Die prijs heeft me gestimuleerd.   Ik ben daarna mijn eigen uitgeverij begonnen, Luckenbooth, en heb daar vorig jaar mijn novelle uitgebracht.”
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Westhoek, en de Oudebildtdijk speelt een prominente rol. ”Ik heb om verschillende redenen voor het Bildt gekozen. Maar vooral vanwege het desolate landschap, de zee en de geslotenheid. Dat is in tegenstelling met het Twentse coulisselandschap (een halfopen landschap met veel  beplanting en bebouwing, zoals de Friese Wouden, red.).
De hoofdpersoon leert wennen aan de openheid van de Waddenzee, en dat prefereert ze ook. Soms mist  ze de knusheid van Twente, maar de leegte van het Bildtse landschap opent ook haar hoofd, letterlijk de wind erdoor. Die leegte heeft ze nodig.” En zo speelt het Bildtse land een rol in het ’herstel’ van de hoofdpersoon, die worstelt met grote thema’s als rouw en schuldgevoel.
”Het boek gaat over een weg vinden daarin. Maar  je wordt er niet depressief van!,” zegt Oude Nijeweme lachend. Opmerkelijk is dat ze zelf maar één keer op het Bildt is geweest. ”Dat was om research te doen voor mijn boek. Mijn man komt uit de buurt, uit Koarnjum. Het blijft voor ons een vrij onbereikbaar gebied, want we hebben geen auto. Maar op Google Maps kan ik er  wel eventjes zijn, daar kijk ik geregeld op. En het zit natuurlijk in mijn hoofd.”
’Insular’ (onder te zien) is o.a. te koop bij bol. com. Kijk voor meer informatie op www.renateoudenijeweme.nl.
1907-cover-boek-insular-van-renate-oude-nijeweme

Bildtse Post