Chr. Bildts Mannenkoor viert 50-jarig jubileum

1906-christelijk-bildts-mannenkoorHet Christelijk Bildts Mannenkoor bestaat 50 jaar, en viert dit komend weekend liefst drie dagen lang met muziek en speciale gasten.

Op 1 februari 1969 organiseerde een aantal zangliefhebbers in de (toen nog) gereformeerde kerk van St.-Annaparochie een zgn. ‘propaganda zangavond’ , waar het Sexbierumer Mannenkoor optrad. De heren - Piet Andriesen, Jarich Bijlsma, Johannes Kieviet, Tjerk Tjeerds Bijlsma, Jan Dijkstra en Piet Kuiken - wilden op  deze manier bekijken of er draagvlak was voor het oprichten van een mannenkoor in St.-Anne.
Via een inschrijfformulier kwamen er op die avond 19 aanmeldingen binnen. Er was dus draagvlak. Men liet er geen gras overgroeien, want op 12 februari dat jaar werd het Christelijk Bildts Mannenkoor opgericht. Iedereen kreeg die  avond de opdracht mee om er een lid bij te zoeken en zo kon er na de zomervakantie met de repetities van het CBM worden begonnen. Zes van de starters van  toen zijn nog steeds lid van het koor.
We zijn nu 50 jaar verder: het CBM ziet Abraham. In al die jaren is het koor een begrip geworden in de regio. Elke  donderdagavond wordt er gerepeteerd in de Gideonkerk en ondanks de kaler en grijzer wordende ‘koppies’, weet dirigent Sieb Leenstra er nog steeds de  ‘schwung’ in te brengen. Regelmatig wordt er opgetreden met een repertoire waar het publiek, gezien de reacties, van geniet.
Het jubileum zal uitvoerig worden gevierd in het weekend van 8 tot 10 februari. Op vrijdagavond 8 februari is er een concert van het koor met solisten in de  Gideonkerk te St.-Anna. Aanvang 19.45 uur en de toegang is gratis (collecte voor onkosten).
Op zaterdagmiddag volgt er een een ‘sing-in/ sing-out’ in de Gideonkerk van 13.30 tot 16.00 met naast het koor diverse medewerkers uit de omgeving (toegang  eveneens gratis). Het geheel wordt afgesloten met een dankdienst op zondagmorgen om 10.00 uur met medewerking van het koor, pianist Folkert, organist Peter en de trompettisten Post.

Bildtse Post