Gouden combinatie van Bútsoekers en Bildts Frôlyskoor tijdens geslaagd koffieconcert

1905-bútsoekers-en-bildts-frôlyskoorOp zondagmiddag 27 januari organiseerde Waadhoekekoor de Bútsoekers haar jaarlijkse concert in MFC Ons Huis te St.-Annaparochie. Gast bij dit optreden  was ‘t Bildts Frôlyskoor en deze samenwerking resulteerde in een aan alle kanten geslaagd concert. Ongeveer 150 gasten in de zaal genoten van prachtige  melodieën en prima zang. “Wat hewwe wij ‘n mooie overdâg had,” zeiden enkele toehoorders bij het verlaten van de zaal. Anderen: “Dut motte jim faker doen.”

door Marten Kuik  - Voorzitter Johannes heette het publiek van harte welkom. Het deed hem goed dat ook wethouder Nel Haarsma in de zaal zat: zij liet  hiermee zien dat de gemeente Waadhoeke een warme belangstelling heeft voor wat er zich op cultureel gebied afspeelt in de dorpen. Verder memoreerde hij  dat er in Nederland ongeveer 1,7 miljoen mensen op een koor zitten. Dat is 1 op de 10! Vandaag was het dus de beurt aan de circa 50 mannen en vrouwen uit  St.-Anna en wijde omtrek om te laten horen dat muziek een sleutel is naar het hart.
Eerst mochten de mannen. Rikus en Jelle kondigden voor de pauze  met veel gevoel voor sfeer en humor acht pareltjes aan uit vroegere hitlijsten. Het openingslied, ‘I am sailing’ van Rod Stewart, werd a capella spatzuiver  gezongen. Dirigente Marijke Roodenburg liet horen dat zij - behalve dirigeren - ook mooi kan zingen. ‘The Streets of London’, over armoe en eenzaamheid in de straten van de Britse hoofdstad, werd prachtig vertolkt. Toen de Bútsoekers inzetten met ‘Hello Mary Lou’ zag je in de zaal bij menigeen een glimlach van   herkenning op het gezicht en nogal wat lippen die meebewogen met de tekst. Muziek maakt mensen blij.
En toen mochten de ‘frôly’. Paul McCartney bezong ooit de schoonheid van ‘Mull of Kintyre’. Baukje Luinstra doopte dit lied om in ‘Mooi Swarte Haan’. De dames lieten met hun vertolking de zaal volop genieten van dit sfeervolle lied. Bij ‘Adiemus’ kon je horen hoe goed dirigent Tseard Nauta erin is geslaagd de stemmen met elkaar in balans te brengen. In dit lied demonstreerde het koor veel dynamiek en de afwisseling van enkele zachte en luidere gedeelten was een lust voor het oor. Bij het Kroatische Nieuwjaars lied  Dobar Vecer’ mengden zich vier mannen bij het koor om ‘een beetje bas’ toe te voegen aan de hoge stemmen. Het klonk prachtig.
Hoe gevarieerd hun repertoire wel is, merkte het publiek ook na de pauze: eerst twee goed in het gehoor liggende Engelse songs: ‘The Rose’ van Bette Midler en het gevoelige ‘Salley Gardens’. Hun solo-optreden beëindigden ze met twee Friese liedjes: ‘Ik bin dij’ – geschreven door Tseard-zelf - en ‘Wêr sjogge jo sa’n romte’. Aan alles kon je zien en horen, dat de ‘froly’ plezier hebben als ze zingen. Ze zongen vol overgave en het publiek beloonde hen hiervoor met een  gul applaus. Volgens dirigent Tseard Nauta zijn nieuwe leden welkom: de repetities worden gehouden in de Skúl op dinsdagmiddag tussen 15.00 en 17.00  uur. Daar wordt hard geoefend en daar is het ook nog heel gezellig.
Opnieuw de mannen. Boudewijn de Groot oogstte in de 60’er jaren grote successen met ‘Het land van Maas en Waal’; in zijn voetsporen trokken de  Bútsoekers zondag met een ‘lange stoet de bergen in van het circus Jeroen Bosch’. Marco Borsato bezong in een aangrijpende tekst de kapotgeschoten straten in de vele oorlogsgebieden. Borsato was deze middag verhinderd, maar Bútsoeker Sjoerd Korf zong in een mooie, emotionele balans over een  aanlokkelijk toekomstperspectief: ‘Morgen zal er vrede zijn… zal de wereld weer een speeltuin zijn’. En drummer Sybe Krol kwam verrassend uit de hoek met zijn vertolking van ‘It’s now or never’. Samen met Joop Schulp, Johannes Fokkema en Tseard Nauta vormt hij een ijzersterk combo, dat uniek is voor koren van deze omvang. Samen met Marijke hebben zij gezorgd voor een enorme kwaliteitsimpuls bij het koor. 
Velen hadden er al lang naar uitgekeken: hoe zou het klinken als de ‘frôly’ en de ‘mânly’ hun stemmen zouden samenvoegen? Aan het eind van het concert  kwam het antwoord. Het ‘gemengde koor’ zong ‘The fields of Athenry’. Je kon wel een beetje merken dat de dames het liedje hadden ingestudeerd o.l.v. Tseard en de mannen bij Marijke. Een net iets ander tempo, wat andere accenten en soms een korte rust waar de andere partij gewoon doorzong. Maar dat had ook zijn charme. ‘Het kikkerlied’ van Paul McCartney, officieel luisterend naar de titel ‘We all stand together’, klonk erg komisch en werd vol bravoure  gezongen, door beide partijen. Eén van de  vele hoogtepunten van deze middag.
Sommige aanwezigen liepen na afloop van het concert neuriënd naar de kantine: ‘pom pom pom, pom pom pom’. Er zaten zondag veel muzikale talenten in de zaal. Mannen die van zingen houden en lid willen worden van het koor, kunnen informatie vinden op www.butsoekers. nl. Je bent er van harte welkom en je  zult ontdekken dat het koor nog heel veel andere mooie liedjes op het repertoire heeft staan... 

Bildtse Post