’Mooie Plaatsys geeft ’t Bildt en de Bilkerts weer’

1850-baukje-venema-en-gitte-brugman-presenteren-mooie-plaatsysNa vier jaar keihard werken presenteerden Gitte Brugman en Baukje Venema zaterdag op Ouwe-Syl hun ’Mooie Plaatsys’-project: een kloeke box met vier boekjes over de Bildtse taal, landschap en de Bilkert zelf.

Door Gerard de Jong - ”We wilden geen eerste exemplaar aan iemand uitreiken, want dit was juist een project van iedereen, van ons allemaal,” zei Gitte Brugman, samen met Baukje Venema de bedenker van ’Mooie Plaatsys’.
Het was na vier jaar zwoegen hun feestje, zaterdagavond in de grote  zaal van Het Graauwe Paard op Ouwe-Syl, maar ze hadden er nadrukkelijk voor gekozen dit met zoveel mogelijk betrokkenen te vieren. Dat lukte, met interviews met de betrokkenen door Jan Bakker en muziek van Jan de Vries, Hendrik Elings en Hein Jaap Hilarides.
’Mooie Plaatsys’ is een luxe vormgegeven box met vier boekjes, bomvol foto’s en verhalen van Bilkerts. De boekjes hebben de thema’s ’Mînsen’, ’Taal’, ’Lând’ en ’Aigen’. De eerste drie bevatten interviews, columns en veel foto’s van Bilkerts en bijzondere Bildtse plekken. De foto’s zijn van  Venema, de verhalen opgetekend door Brugman.
Het bijzondere ontwerp en bindwerk werd gedaan door Wytze Fopma. Het ontwerp is van Kitty  Lolkema, de druk door Van Leer & De Jong, en het Bildts werd gecorrigeerd door Leendert Ferwerda en Sytse Buwalda van BildtTaal. De cassette  met vier boekjes is uitgegeven in een oplage van 513 stuks, genummerd van 1505 tot en met 2017: van het jaar dat het Bildt werd ingepolderd tot het laatste zelfstandige jaar van de gemeente. ’Mooie Plaatsys’ had niet gemaakt kunnen worden zonder de steun van vele bedrijven, stichtingen en de  Bilkerts zelf. De crowdfundingscampagne leverde liefst € 17.555 op, een ongekend hoog bedrag voor ”een boek”.
Maar het is dan ook niet zomaar ”een boek”. Wytze Fopma vertelde trots hoe mooi het was om ’Mooie Plaatsys’ onlangs in Parijs, op een  internationale foto- en drukbeurs, te kunnen laten zien. ”Ik maak producten voor fotografen van over de hele wereld. Het was extra bijzonder om iets  moois te kunnen laten zien van hier.
En internationaal vindt men het razend interessant, dat Bildt.” Ook dichter bij huis wordt dat beaamd. ”Mooie Plaatsys is ’n weergave fan ’t Bildt en fan hur mînsen. Niet alleen fan mînsen die’t Bildts prate, maar fan alle Bilkerts, fan elkeneen die’t hier weunt  en hur hier thús foelt,” zei Leendert Ferwerda bij de presentatie. Brugman en Venema knikten instemmend.
’Mooie Plaatsys’ is te bestellen via  mooieplaatsys.frl/bestel-boek/
Bij de foto: Baukje Venema (l.) en Gitte Brugman met de zaterdag gepresenteerde box ’Mooie Plaatsys’. (foto: Jan Bonefaas)

Bildtse Post