Podkas: Pawel, de Poolse plukker

1812-pawel-hoofdpersoon-in-podkasVierdelige podcastserie over het leven van een Poolse arbeidsmigrant - Polen vormen de grootste migrantengroep in Nederland, maar wat weten we eigenlijk van hen? Ze werken in de glastuinbouw, de bollenteelt en bij aspergeboeren. Sommigen Nederlanders vrezen dat de Polen hun banen afpakken. Anderen zien hen als de broodnodige motor voor de agrarische economie.

Hoe zien hun dagen eruit, wat  zijn hun dromen? Wat zijn hun drijfveren? Wat vinden zij van hun werk en hun leven? Gaan ze weer terug? In deze vierdelige podcastserie volgen we het verhaal van de Poolse Pawel, een kaswerker in Sexbierum.
In de aanloop naar de muziektheatervoorstelling Lost in the Greenhouse van Orkater in coproductie met Schouwburg de Lawei, is de podcast te beluisteren op NPO Radio 1.
De podcastserie wordt aangeboden in combinatie met een fotoserie van kunstfotograaf Verena  Blok. Van 13 april t/m 20 mei speelt de muziektheatervoorstelling Lost in the Greenhouse in de kassen van Sexbierum. Lost in the  Greenhouse is een Pools-Friese Romeo & Julia: het verhaal van de Poolse kaswerker Wojtek, die in Polen geen toekomst meer heeft,  naar Nederland vertrekt en in Sexbierum hartstochtelijk verliefd wordt op de Friese Klaske.
Parallel aan dit project volgde radio-/ podcastmaker Maartje Duin de Poolse Pawel, een vrolijke komkommerplukker in Sexbierum, uit Polen. Ruimhartig toont hij ons zijn wereld. Hij leidt ons rond in de kassen, nodigt ons uit in het huis waar hij met zeven andere Polen  woont en laat ons meereizen naar zijn geboortestadje aan de Wit-Russische grens. Een jonge man die leeft met de dag, van het ene  tijdelijke contract naar het andere. Een verhaal over afkomst en toekomstplannen, over heimwee en ambitie. In het Pools, Engels,  Nederlands en Fries. Kunstfotograaf Verena Blok portretteerde Pawel, op verschillende locaties in Friesland.
Vanaf zondag 8 april wordt deze vierdelige podcastserie wekelijks uitgezonden op RadioDoc (VPRO, NPO Radio 1). De serie zal ook  online te beluisteren zijn via verschillende platforms en op de speellocatie zal aandacht worden gevestigd op het project in combinatie  met een foto-expositie.
Bij de foto: Pawel, hoofdpersoon van de ‘Podkas’. (foto: Verena Blok)

Podcastserie Podkas: Pawel, de Poolse Plukker. RadioDoc: wekelijks op zondag. NPO 1. 21.00 uur of online via 2doc.nl. Uitzenddata  NPO Radio 1: 8, 15, 22, 29 april. Ook te beluisteren op: VPRO.nl, Lostinthegreenhouse. com, iepenup.nl Fotografie en installatie op  locatie van Lost in the Greenhouse, Juckemaleane 10, 8855 XE Sexbierum. Van 19 april t/m 20 mei.

Bildtse Post