’Waadhoeke is geen gevaar voor het Bildts’

De burgemeester deed zelf niet mee aan het Bildts Diktee, afgelopen dinsdag. Hij had het er niet goed vanaf gebracht, bekende hij zelf. Maar Hayo Apotheker  wilde dinsdag in de Utwyk de aanwezigen bij het Diktee wel iets op het hart drukken. ’Wij willen het Bildts een nieuw perspectief bieden.”

Door Gerard de Jong - Apotheker noemde de ”kracht van taal heel groot”, maar zei dat het Bildts aigene meer is dan taal alleen. ”Het is ook het eigen gebruik van de zeeklei, de akkerbouw, dat is uniek, en geeft ook voeding aan het Bildts aigene. De taal is een uiting daarvan, en de kracht eronder is heel sterk.”
De waarnemend burgemeester wilde maar aangeven dat de herindeling ’geen vijand’ van de Bildtse taal is.
”Waadhoeke is geen gevaar. Jullie ’aigene’ gaat er  niet door achteruit. De plicht van Waadhoeke is jullie taal te blijven steunen. Niet door veel geld te geven, maar vooral om een nieuw perspectief te kunnen bieden.” Voorbeelden daarvan zouden samenwerking tussen (taal-)organisaties kunnen zijn, zei Apotheker. ”Zodat jullie ook zullen zeggen: die nieuwe gemeente  Waadhoeke - of Waddenhoek, in het Bildts - is zo gek nog niet.”
Voorzitter Coos van Kooten van stichting Bildts Aigene pleitte voor ”blivende andacht  foor de Bildtse taal”. ”Jim binne allegaar ambassadeurs fan ’t Bildts. Maak mînsen enthoesjast, soadat wy ankem jaar hier met nag meer binne.”
Zie ook het artikel: Geke Postma-Postma wint Bildts Diktee

Bildtse Post