Ouwe-Syl gaat plastic soep tot kunst verheffen

1810-tot-en-metje-middelinseeOp de jaarvergadering van dorpsbelang Ouwe-Syl werd het project ’Tot en Metje Middelinsee anno 9078’ gelanceerd. De presentatie gehouden door Wies Noest,  deed de wenkbrauwen van de aanwezigen begin januari behoorlijk fronsen. Wat moet je je hier nou bij voorstellen, was alom de vraag. Na een   inspirerende inspiratieavond, zijn de eerste plastic puzzelstukjes tot iets moois gelegd.

Door Bertus Dijkstra - Sinds de jaarvergadering zijn diverse dorpsgenoten druk bezig plastic afval te verzamelen voor het project, waarbij velen nog geen flauw benul hebben hoe en wat ze met de plastic soep zullen doen of maken. Na krap drie maanden plastic afval sprokkelen, wordt pas echt zichtbaar hoeveel plastic  er voor van alles en nog wat wordt gebruikt.
Terwijl de oostenwind je door merg en been snijdt, worden de Ouwesylsters vrijdag 2 maart in de Aerden Plaats uitgenodigd op de Tot en Metje Middelinsee  inspiratieavond. De grote opkomst van meer dan 20 geïnteresseerden, komt bij de initiatiefnemers Kirsten Zwijnenburg, Wiest Noest, Niek Salden en Julia Rodenhuis als een aangename verrassing. Wies Noest neemt, na een bakje koffie en thee, de aanwezigen via een dia presentatie mee vanuit de middeleeuwen naar het jaar 9078. Onder het motto: ”Je moet het doen met de materialen die je voorhanden hebt,” wordt duidelijk dat we waarschijnlijk (wereldwijd) in 9078 Tot en Met onze Middelinsee staan, ofwel tot de middel in een zee van plastic soep.
Aan de hand van het plaatje en het inspirerende praatje van Wies, beginnen aan tafel langzaam ideeën te borrelen. Als voorbeelden tonen de initiatiefnemers uit  plasticafval gemaakte creaties; een kledingstuk, bloemstukjes, mutsen en maskers. Aan tafel wordt hardop meegedacht; wat te denken van een in plastic  gegoten toneelstuk van Shakespeare, of het maken van tasjes van plastic afval, maar ook gordijnen maken of vlagjes breien. Een plastic deken die de zee symboliseert, een optocht met plasticwagens, of het aankleden van een pand en atelierruimte.
De centrale Pyp biedt diverse mogelijkheden, zo wordt duidelijk. Voor de vaart door Ouwe-Syl geldt hetzelfde, bv drijvend plastic of gemaakte vlotten waarmee een wedstrijd kan worden georganiseerd. Een wensmuur van  plastic flessen, waarin bewoners wensbriefjes kunnen deponeren. Uit de eerste brainstormsessie wordt duidelijk dat de mogelijkheden om op Ouwe-Syl plastic  soep tot kunst te verheffen, onbeperkt zijn. Alles kan, alles mag zolang er maar gebruik wordt gemaakt van afvalplastic.
Het droombeeld is dat tijdens Pypskoft (zaterdag 22 september), heel Ouwe-Syl in plastic gehuld is. Het viertal dames ziet graag, dat naast dat de plaatselijke  school en de Ulbe van Houten (brugklas), ook de plaatselijke verenigingen een bijdrage aan dit unieke project leveren. Maar wat zou het mooi zijn dat er vanuit de  Sylster kunstenaarswereld een kunstzinnige bijdrage kan worden geëxposeerd.
Wanneer iedereen een bijdrage levert, dan wordt Ouwe-Syl weliswaar geen Culturele hoofdstad van Europa, maar ligt de titel ”Plastic Soep City” in het verschiet.  Voorlopig is het zaak dat iedereen zoveel mogelijk afvalplastic in alle vormen en kleuren bewaard, en op basis daarvan al een beeldend kunstwerk in gedachten  krijgt.
 Dinsdag 8 mei worden de Sylsters uitgenodigd om met uitgewerkte plannen en ideeën te komen, waarna de Ouwe- en Nijesylsters denkbeelden tot uitvoer  moeten komen. Zaterdag 22 september moet de dag worden dat Ouwe-Syl tijdens Pypskoft Tot en Met de Middelinsee staat. De day after wordt de plastic soep  met vereende kracht op verantwoorde wijze afgevoerd.
Bij de foto: Met voorbeelden maken de initiatiefnemers van Tot en Metje Middelinsee - achter Julia Rodenhuis en Kirsten Zwijnenburg, voor Wies Noest en Niek Salden - het project visueel. (foto: Bertus Dijkstra)

Bildtse Post