Dokumentaire ’It lân neist ús’ in Fryslân DOK

1808-documentaire-it lân-neist-úsDe korte film ’It lân neist ús, berjochten fan ’e keukentafel’ van filmmaker Henk Penninga van Mooie Paal wordt op 24 en 25 februari uitgezonden op NPO2 in programma Fryslân DOK.

Omrop Fryslân kocht onlangs de uitzendrechten van de film, die in mei 2017 in première ging op het Internationaal Filmfestival in Eskisehir, Turkije. In november  2017 was de film te zien tijdens het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden.
Drie jaar lang volgde de filmmaker het stuk landbouwgrond direct gelegen naast zijn huis, bij Mooie Paal. In de film zijn o.a. het oogsten van tulpenbollen, het  weiden van een kudde paarden, en het zetten en oogsten van aardappelen te zien. Tevens volgt de filmmaker de groei, oogst en verwerking van een aantal gewassen in zijn eigen tuin en keuken. Centraal thema van de film is de cyclus van alles wat ontstaat, leeft en verandert. Een stem vertelt over het Oer-begin van  de tijd, waarin het Noorden, Zuiden, Oosten en Westen bij elkaar komen om te overleggen over de eigenschappen van de mens, de plekken waar vogels  moeten wonen en de rol van machines die door de mens gebruikt worden.
Muziek uit alle windstreken van de wereld maakt een essentieel onderdeel uit van deze poëtische vertelling. De film is geproduceerd door Noorderlicht Film te  Minnertsga.
Bij de foto:’It lân neist ús, berjochten fan ’e keukentafel’, zaterdag 24 februari om 15.30 uur op NPO2, zondag 25 februari om 13.00 uur op NPO2, en op Omrop  Fryslân tv.

Bildtse Post