St.-Jacob is ’Santiago aan het Wad’

1805-nieuw-kombord-voor-st-jacobWethouder Jan Dijkstra en Hans de Jong, voorzitter van stichting Santiago aan het Wad, hebben woensdag bij St.-Jacob het nieuwe kombord van het dorp onthuld. Er is  een bordje bijgekomen: St.-Jacob heet dit jaar ’Santiago aan het Wad’. In het kader van Kulturele Hoofdstâd worden deze zomer veel pelgrims verwacht in het dorp, dat eindbestemming van de route is. Zwarte Haan is dit jaar het Friese ’Finisterre’.

St.-Jacob en Zwarte Haan wedijveren dit jaar met Santiago de Compostela en Kaap Finisterre. Normaal trekken de pelgrims van noord naar zuid, maar voor dit culturele jaar draait men deze route voor één keer om, en zijn de Bildtse plaatsen de eindbestemming.
Op 25 juli wordt bij de Groate Kerk in St.-Jacob een groots onthaal   georganiseerd voor de wandelaars en fietsers die (een deel van) de route hebben afgelegd.
De onthulling van Santiago aan het Wad loopt vooruit op de start op 3 februari van de Camino der Lage Landen: een landelijke pelgrimsestafette voor wandelaars en fietsers vanaf de Nederlands-Belgische grens naar het Bildt.
De Nederlandse Camino is een vrijwilligersinitiatief van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en  Stichting Santiago aan het Wad. De fietspelgrims gaan 18, 20 en 22 juli van start via vier landelijke routes naar St.-Jacobiparochie.
Wie meer dan 100 km te voet of 200  km per fiets heeft gereisd, ontvangt bij aankomst op 25 juli een speciale ’Compostela’ als aandenken.

Bildtse Post