RadioDoc: ’De Redder van het Bildts’

1804-presentator-felix-meurders-gerard-de-jong-maartje-duinOp zondag 28 januari om 21.02 uur zendt RadioDoc (VPRO, NPO Radio1) de documentaire ’De Redder van het Bildts’ uit. De documentaire is gemaakt door Maartje Duin. Zij volgde in 2017 de hoofdredacteur van deze krant, Gerard de Jong.

”Als een gemeentelijke herindeling de streektaal het Bildts bedreigt, komt journalist Gerard de Jong in actie. Na de dood van zijn opa,   hoofdredacteur van de Bildtse Post, heeft hij zich immers voorgenomen om goed voor de taal te zorgen. Gerard reist af naar Baskenland, waar hij andere strijders voor minderheidstalen ontmoet. Maar terug in Noordwest Friesland slaat de twijfel toe. Zitten de 6000 Bildtse  sprekers wel op Gerards enthousiasme te wachten?”
Dat is de premisse van ’De Redder van het Bildts’, die zondag op NPO Radio 1 wordt uitgezonden. Componist en muzikant Roald van Oosten maakte de muziek erbij.
’Don Quichot’- De Jong en Duin liepen elkaar begin 2017 toevallig tegen het lijf. De radiomaker raakte geïnteresseerd in de Bildtse taal en  deze krant. ”Ik was meteen geraakt door de romantiek van het verhaal van Gerard en zijn opa, en hoe hij deze na zijn dood als vanzelfsprekend opvolgde. Ik zag Gerard als een moderne Don Quichot in een almaar verder globaliserende wereld. In Baskenland bleek dat er in Europa nog veel meer van dat soort bevlogen taalstrijders rondlopen. Dat bood een nieuw perspectief op een strijd die wij in Nederland  al gauw geneigd zijn als kneuterig te zien, of als een uiting van streeknationalisme,” aldus Duin.
Over de maker - Maartje Duin (1975) is radiomaker en journalist. Ze maakte o.a. de radiodocumentaires ’Gliphoeve, een vergeten strijd’ over Surinaamse kraakacties in de Bijlmer en ’Een Cursus Alleen Zijn’ over het dagelijks leven van singles in Nederland. Oorspronkelijk is Maartje opgeleid als taalkundige, met bedreigde Mexicaanse indianentalen als specialisatie. Met haar documentaire over de Bijlmer won ze vorig jaar de ’Gouden Freelancer Award’.

Bildtse Post