Jubilerende Bútsoekers verbreden horizon met een nieuwe naam

1803-de-bútsoekersSânman & Sikke speciale gasten op feestje van ’Waadhoekekoor’- De Bútsoekers bestaan 15 jaar. Het koor viert dat op 28 januari in Ons Huis in St.-Annaparochie met een feestelijk concert. Maar dat is niet alles: de zangclub gaat ook verder als ’Waadhoekekoor de Bútsoekers’. ”Wij wille ôns ferbrede, over grînzen hine kike.”

Waadhoekekoor de Bútsoekers. Het is even wennen. Toen de naamsverandering eind vorig jaar bekend werd, leidde dat tot een storm van kritiek op facebook. Rikus Wadman en Johannes Dijkstra van het koor trokken zich er niets van aan. Sterker, de twee zangers van het eerste uur denken dat als het stof is opgetrokken, ze juist  ”voorlopers” blijken te zijn met de nieuwe naam.
Shantykoor, dat kon niet meer, vonden de heren. ”Soa binne wij ooit begonnen,” zegt Wadman, ”maar dat woord dekt de lading al lang niet meer. Wij fonnen dat wij ôns niet meer onderskaide konnen. Op shantyfestivals hore je faak ’t selde. Der hadden wij gyn nocht meer an. Wij hewwe al ’n paar jaar ’n breder rippertoir, met popmezyk, evergreens en andere fersys. Kwa nivo wouwen wy ok ’n sprong make.” De naam Waadhoekekoor werd bedacht, en ”een overweldigende meerderhyd fan de leden” ging vorig jaar akkoord met de toevoeging. ’Shantykoor’ ging definitief overboord.
De kritiek laat beide koud. Dijkstra: ”Wij ferloochene ôns Bildtse ôfkomst niet, want ’t  woord Bútsoekers blyft gewoan. Maar omdat wij ôns shanty-imago maar niet kwyt raakten, hewwe wy besloaten de naam an te passen. De gemeentegrînzen binne  ferlaid, en wij wille ok grînzen ferlêge met ôns mezyk. Wij binne d’r fan overtuugd dat over ’n hutsy elkeneen d’r an wonnen is, en wij as foorlopers sien worre.”
Om het 15-jarig bestaan te vieren, wordt op zondag 28 januari in Ons Huis te St.-Anna een feestelijk concert georganiseerd. Waadhoekekoor de Bútsoekers - dat nu uit  28 leden en een huisband bestaat - presenteert daar hun bredere repertoire, en heeft als speciale gasten Sânman & Sikke uitgenodigd. Tet Rozendal zou eerst komen, maar die is door een val uit de roulatie. Sânman en Sikke bestaat intussen al zo’n 25 jaar en is van vele markten thuis.
Hun sound is heel breed, van van barbershop tot  the Beatles. Al hun nummers worden meerstemmig gezongen en de begeleiding bestaat uit gitaar en accordeon, al wordt er ook veel a capella gezongen. De groep  bracht inmiddels al vijf cd’s uit. ”Wij binne d’r heel wiis met dat Sânman & Sikke op ôns jaregfesy speule wil,” zegt Wadman. ”Meerstimmighyd en solopertijen, der lêge wij ôns ok meer op toe: meer fariasy, dat is wat wij as koor foor ogen hewwe.
Jim kinne ’t allegaar belústere in Ons Huis.” Waadhoekekoor de Bútsoekers, 28 januari 15.00 uur, Ons Huis, St.- Anne. Kaarten à € 10 verkrijgbaar bij Expert en Primera  (€12,50 aan de zaal).
Bij de foto's: Boven: De Bútsoekers
Onder: Sânman & Sikke.
1803-sânman-en-sikke

Bildtse Post