Kemissy Meertalighyd schenkt viertalig prentenboek aan scholen

1745-viertalig-voorleesboek-kemissy-meertalighyd kleur’Plek voor een feestje’. Zo heet het nieuwste boek dat uitgegeven is door de Kemissy Meertalighyd van het Bildt. Het prachtige viertalige prentenboek – een verhaal van Heleen Zoethout met  aquarellen van Lotte de Vries – komt niet te koop, maar wordt geschonken aan de Bildtse basisscholen. Het is het laatste boek dat de Kemissy uitbrengt voordat het Bildt opgaat in  Waadhoeke.

Door Gerard de Jong - ’Plek voor een feestje’ is een aandoenlijk verhaal met meerdere lagen, geschreven door Heleen Zoethout uit St.-Jacobiparochie. Het verhaal ”laai al even op de plank”, liet Kemissy-voorzitter Froukje de Jong woensdag tijdens de presentatie weten, maar ze wilden er per sé nog iets mee doen. Ze besloten het twee maanden voordat het Bildt opgaat in  Waadhoeke als viertalig voorleesboek uit te brengen. De Nederlandse tekst werd in het Bildts, Fries en Engels vertaald.
De prachtige illustraties zijn gemaakt door Lotte Heleen de Vries, vierdejaars student aan Academie Minerva in Groningen. Haar tekeningen passen mooi bij het verhaal, dat verdrietig begint  maar opgewekt eindigt. Er was trots dat het om een Bildtse schrijver en illustrator gaat, en bovendien werd het belang van voorlezen aan je kinderen deze middag onderstreept. 
Alleen voor scholen - ’Plek voor een feestje’ verschijnt in een oplage van slechts 150 boeken. Het boek is niet in de winkel te koop, tot teleurstelling van sommigen. Wel is een pdf van het boek vanaf nu te downloaden. De Kemissy schenkt het boek niet alleen aan de Bildtse scholen, maar ook aan alle scholen in Waadhoeke. 
Doorstart in Waadhoeke - De Kemissy wil zichzelf daarmee introduceren in de nieuwe gemeente. ”Wij hope op ’n nije start in de nije gemeente, maar hoe’t dat komt lait an de poalityk. Wij  dinke graag met an ’n nije infulling, want meertalighyd is ’n fait, ok in Waadhoeke,” aldus De Jong. ”Wij wille alle skoalen in de nije gemeente sien late: soa gaan wij met meertalighyd om op  ’t Bildt.” Er waren daarom ook diverse politici uit de andere Waadhoeke-gemeenten uitgenodigd, die een exemplaar mee naar huis kregen. Wethouder Nel Haarsma zei zich sterk te willen maken voor een ’doorstart’ van de Kemissy: ”Wij wolle de formule útfinte yn Waadhoeke.”
Een PDF van ’Plek voor een feestje’ is te downloaden via www.meertalighyd. nl/materialen /meertaligematerialen.html
Bij de foto's: Boven: Heleen Zoethout en Lotte de Vries
Onder: Kemissy-leden lezen voor uit het boek. (foto’s Jan Bonefaas)
1745-kemissy-leden-lezen-voor

Bildtse Post