Muziek, kunst en cultuur op ‘t Bildt Leeft

1741-logo-t-bildt-leeftDe dag wordt in de Bildtse Slag gehouden, maar ’t Bildt Leeft, de dag van afscheid van gemeente het Bildt op 4 november, krijgt het karakter van een ‘straatfestival’. In een tot theater  omgebouwde sporthal wordt in een ongedwongen sfeer de Bildtse taal en cultuur in al haar facetten gepresenteerd en gevierd.

Door Gerard de Jong - Dat is hoe de speciaal in het leven geroepen programmaraad wil dat ’t Bildt Leeft gaat worden. De rijkdom aan cultuur presenteren, stilstaan bij het einde van de  gemeente, maar tevens benadrukken dat de Bildtse taal en cultuur niet verdwijnen. “De gemeente as institút houdt op te bestaan, maar de Bildtse kultuur is springlevend,” zegt Oene Krist van de programmaraad, “dat wille wij fiere met alle Bilkerts.”
‘Los karakter’ - De grote sportzaal wordt omgetoverd tot ‘theater’. Er worden twee podia opgebouwd, zodat er continu optredens en voorstellingen zijn. De organisatie - naast Oene Krist bestaande uit Yvonne Kick, Hetty de Wit, Kirsten Zwijnenburg, Simon Bosma, Tjipke Pasma, Benny van der Wal en Lieuwe Wijbenga   benadrukt dat de dag een ‘los’ karakter zal hebben. Er kan tussen 15.00 en 0.00 uur in en uit gelopen worden. “’t Publyk sit niet de hele dâg stiif op ’n stoel.” Er worden diverse terrassen ingericht voor drankjes, en er kan gegeten worden.
Bonte stoet - De leden van de organisatie hebben vanuit hun specialiteit allemaal een deel van het programma bedacht. De dag wordt geopend door de Slikwerkers. Daarna zal er een bonte stoet aan koren, korpsen (Burdine en Oranje), dichters, kunstenaars en muzikanten voorbij komen. “Aigenlik is elke sektor, behalve de bands, goed ferteugenwoordigd.”
Bildtse-Kultuurpriis - Er worden liefst twee nieuwe Bildtse producten - een kinderboek en een verjaardagskalender - gepresenteerd worden. Daarnaast wordt ook de Bildtse-Kultuurpriis op deze dag uitgereikt.
Zo rond 21.30 uur neemt DJ Csaba (Vincent Hamstra) het over en kan er op zijn beats gedanst worden. De hele dag wordt via een livestream op internet uitgezonden en de organisatie zorgt voor pendelbussen voor mensen van buiten St.-Anna.
‘Wat ’t Bildt in huus het’ - Een ‘afscheidsfeest’, zoals het her en der wel wordt genoemd, is het niet. “Wij fiere gyn feest omdat de gemeente opheven wort,” aldus Krist. “Dat is ok deur  ôns niet altyd even dúdlik kommuniseerd. Wij wille júst sien late wat ’t Bildt in huus het. ’t Doel mot weze om ’n dâg as deuze over twee jaar, in Waadhoeke, weer te houwen!”

Voor meer informatie, of wie wat wil doen of betekenen op deze dag, kan kijken op hetbildt.nl, op facebook of contact opnemen met Yvonne Kick (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0518-409245).

Bildtse Post