Pootgoed en poëzie van ’t Bildt naar Malta

1741-leerlingen-van-de-oanset-inriedDe samenwerking tussen de twee Culturele Hoofdsteden van Europa in 2018, Leeuwarden- Fryslân en Valletta, wordt zichtbaar gemaakt met het project Poetic Potatoes. Op woensdag 4 oktober zijn bij akkerbouwbedrijf Mts. Vogels in Firdgum pootaardappelen geladen, met aan elke zak een Fries gedicht geschreven door Grytsje Schaaf.

Leerlingen van groep 7 en 8 van De Tamsmaskoalle uit Tzummarum hebben door hun en door leerlingen van De Oanset in Ried en De Steven in Franeker geschreven gedichten op een pallet pootaardappels gelegd.
Daar zijn 5 in opdracht geschreven Friese gedichten en 5 bestaande gedichten bij gevoegd en het gedicht van de winnaar van de amateur dichtwedstrijd afgelopen maart. Vervolgens is de container verzegeld en op reis gegaan richting Malta, waar hij over ongeveer tien dagen aan komt. De pootaardappelen gaan dan  meteen de grond in. In maart 2018 komen Maltese gedichten met de nieuwe Malta aardappelen terug. Verpakt in speciale jute zakjes met daaraan een van die gedichten zijn ze dan in  de winkel te koop.In 2014 zijn de eerste gedichten op  deze manier naar Malta verzonden en dit is de laatste zending.
Volgend jaar maart resulteerde dit in een publicatie met meertalige  poëzie (Bildts, Fries, Nederlands, Maltees, Engels) en artikelen over het project, dat zowel in Leeuwarden als op Malta wordt gepresenteerd. Poetic Potatoes is onderdeel van Potatoes  go Wild, een van LF2018- projecten uit het hoofdprogramma, dat wordt uitgevoerd door Stichting Bildtse Aardappelweken.

Bildtse Post