Prominente rol het Bildt bij CH2018

1740-logo-leeuwarden-culturele-hoofdstadHet Bildt heeft een aanzienlijke inbreng in het officiële programma van Leeuwarden Fryslân Kulturele Haadstêd 2018. Diverse grote projecten staan op stapel, en het grootste spektakelstuk -  De Stormruiter - wordt herschreven zodat het op het Bildt plaats vindt.

Door Gerard de Jong - Het programma werd gisteren officieel gepresenteerd met tijdens een uur durend spektakel op het Gouverneursplein in Leeuwarden. Voor een kleine gemeente als het  Bildt - al is het Bildt volgend jaar geen zelfstandige gemeente meer - is het aantal activiteiten behoorlijk. De aardappel, (buitendijks) theater, de pelgrimsroute en ‘star barns’ zullen schitteren naast megaprojecten als exposities over Mata Hari, M.C. Escher, de Stormruiter en het Lân fan Taal.
‘Potatoes Go Wild’ - Het programma van het cultuurfestijn kende voor het Bildt geen verrassingen meer. De projecten zijn al een tijdje bekend, vooral omdat er al volop gewerkt wordt om ze in de steigers te zetten. Blikvanger op het Bildt is ongetwijfeld de Bildtse Aardappelweken, die volgend jaar ‘Potatoes Go Wild’ heten. Kunstenaars exposeren in ruim twintig aardappelschuren, zo’n 4000 mensen kunnen aanschuiven bij de boer voor een culinair aardappeldiner, er is een groot gewassenveld, en ook de jeugd levert een grote bijdrage. ‘Potatoes’ kreeg onlangs nog €  150.000 Europese subsidie.
Westhoek Búttendyks -
Santiago aan het Wad, sterrenkijkhutten en een nachttuin bij Zwarte Haan en het grote Westhoek Búttendyks- festival zijn drie andere omvangrijke projecten. Gemeente het Bildt gaf vorige  week nog € 9.000 extra, verdeeld over die drie projecten.
Op Ouwe-Syl wordt een grote dorpsreünie gehouden, en bij taalpaviljoen Lân fan Taal zal aandacht voor het Bildts zijn.
De Stormruiter - Een van de grootste producties van LF2018 is De Stormruiter, een spectaculaire voorstelling over de eeuwige worsteling met het water. Naast Ellen ten Damme en Freark Smink zullen liefst honderd Friese paarden meespelen in het epos.
Het stuk, geregisseerd door Jos Thie, is gebaseerd op het boek Der Schimmelreiter van de Duitse schrijver Theodor  Storm. Voor LF2018 wordt het stuk gesitueerd op het Bildt, waar de dijken op doorbreken staan. Het wordt de hele maand september  pgevoerd in het WTC Expo.

Bildtse Post