Bericht van een Sylster uit Zuid-Afrika

1734-emigrantenschip-de-sibajakMarten Grond (82) emigreerde in 1947 - De Bildtse Post kreeg afgelopen week een e-mail van Marten Grond. Grond (1935) werd geboren bij Ouwe-Syl. Hij wilde graag vertellen over zijn emigratie (al vlak na de Tweede Wereldoorlog) en zijn familie. Voor wie met hem in contact wil treden naar aanleiding van zijn verhaal, kan het e-mailadres gebruiken dat onderaan zijn bericht staat.

Geachte redactie, Misschien zullen enkele van u lezers belang stellen in onderstaande. Ik ben Marten Grond, oudste zoon van wijlen Enne Grond en Grietje Grond Veldman, geboren 23  augustus 1935. Ik heb één jongere broer, Gerrit en wij emigreerden eind 1947 naar Zuid-Afrika.
Wij woonden aan de zuidkant van de Oosterdijk ongeveer 500 meter ten oosten van het dorp Oudebildtzijl. Ik zat van 1942 tot 1947 op de Christelijke School en het hoofd van de school  was de heer A. Ykema. In de eerste klas was de onderwijzeres M. Meester en in de vijfde klas K. Krol. Wij waren lid van de Vrije Evangelische Gemeente en de predikant was Ds. de Goede.
Op 17 december 1947 vertrokken wij uit Rotterdam met emigrantenschip ’de Sibajak’ naar Kaapstad. Ook aan boord waren Sies en Annie Tjepkema met hun twee kinderen, ook van Oudebildtzijl. Wij arriveerden in Kaapstad op 6 januari 1948. Wij zijn later die dag per trein naar Pretoria vertrokken.
Ik weet niet van andere mensen van het Bildt die naar Zuid-Afrika zijn geëmigreerd. Ik ben in 1958 getrouwd met Fimkje Post, vroeger van Oranjewoud. Wij hebben drie kinderen, zeven kleinkinderen en één achterkleinkind. Wij woonden tot 1996 altijd in  de omgeving van Pretoria maar sedert mijn aftreden (pensioen, red.) wonen wij nu aan de kust dichtbij Kaapstad. Mijn broer Gerrit woont in Pretoria.
Beste groeten, Marten Grond Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." target="_blank">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bij de foto: De Sibajak, het schip waarmee de familie Grond in 1947 emigreerde.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." target="_blank">

Bildtse Post