Slikwerkers in oud barrel op avontuur

1726-de-slikwerkersBilkerts doen mee aan Carbagerun - In vijf dagen 3000 kilometer afleggen in een oud barrel, onderweg opdrachten uitvoeren en hopen dat je wagen het houdt: dat is het idee achter de Carbagerun, een rallywedstrijd die dit jaar naar Litouwen gaat. Vier Bildtse heren doen dit keer mee als De Slikwerkers. Zondag vertrekken Sander en Jeroen Krist, Dirk-Jelle Schat en Alwin de Vries naar Duitsland voor hun grote avontuur op vier wielen.

Door Gerard de Jong - De Carbagerun ontstond enkele jaren geleden als tegenhanger van de ’Gumball Rally’: een Europese race met uitsluitend exclusieve, dure wagens. Dat kan  anders, en leuker, vond de organisatie, die inmiddels in veel landen zit. In totaal doen volgende week 550 teams mee aan de Carbagerun. Met een zo goedkoop mogelijke – maar  apkgekeurde – auto die de dagwaarde van € 500 niet mag overstijgen. Vier Bilkerts werden als de Slikwerkers ingeloot voor de race.
Zondag vertrekken ze. ”Wij hewwe letterlik onder  ’n brûg in Amsterdam deuze Chevybus kocht,” vertelt Sander Krist. ”Derna is d’r ’n prot an fersleuteld.” Automan Alwin de Vries: ”De bânden, ’n nije stuurkolom, nije rimmen en de ferlichting, dat hewwe wij allegaar anpast.” Trots zijn de heren ook op het uitlaatklepje. ”Met ’t kleppy d’rfoor maakt de bus al genog herry, maar hale wy ’t kleppy d’r foor weg…”, zegt  Alwin, terwijl Sander de auto start, ”… dan is ’t écht ’n bak herry.”
Maar: alles binnen de perken. Sander Krist: ”De plisy kwam hier lessen bij ôns op de Wissel even te kiken. Hij saai: ’Met dat kleppy d’r op kin ik jim nooit pakke!” Het interieur van de bus bestaat uit vier stoelen, een in het dashboard ingebouwde laptop en een dashcam. ”Achterin hewwe wij ’n banky boud, om even op út te rusten. D’r komt nag ’n koelkassy in. En de trillende subwoofers binne goed foor ’n massaazje.” Alwin: ’Alleen de foorpret al het dut de moeite wirrig maakt.”
De Carbagerun bestaat uit vijf dagen koersen. ’s Ochtends hoort elk team welke route gevolgd moet worden, en – net zo belangrijk – welke opdrachten ze moeten uitvoeren. ”Dat  binne ludike opdrachten,” vertelt Sander. ”Forige keren mosten je je auto deur ’n kraan optakele late, of de langste stokbôl bakke, dat soort dingen.” Ze rijden zo’n 700 kilometer per dag, en overnachten telkens op een camping. ”Wij hewwe forige week in Akkrum al even ’proefkampeerd’ met syn fieren, en dat gong bêst.” Gesponsord en wel door het lokale bedrijfsleven zijn de vier er helemaal klaar voor. Jeroen: ”Om mij mâg ’t nou wel beginne. ’t Ferhaal fan ’n paar domkoppen die’t met ’n oud lel op road-trip gaan is foor ôns ’n  jongesdroom die’t útkomt.” Alwin: ” Lol hewwe en met ’n oud barrel soa feer mooglik komme, der gaat ’t om. D’r gaat in elk gefal wat geks gebeuren.” Met een beeldje van de  Slikwerker op de motorkap gemonteerd moet dat goed komen, denken de vier.
Via facebook zullen ze elke dag een filmpje over hun belevenissen delen. Zo zal iedereen kunnen zien hoe ze volgende week vrijdag in het Litouwse Vilnius aankomen, waar een welkomstcomité van familie en vrienden hun zal onthalen. Want dát ze de finish zullen halen, daarvan zijn ze overtuigd. ”Al motte wij lifte, lope of de bus douwe: de Slikwerkers sille in Vilnius ankomme.”
De verrichtingen van de vier Slikwerkers zijn te volgen via facebook.com/slikwerkers
Bij de foto: De Slikwerkers, v.l.n.r.: Alwin de Vries, Sander Krist, Dirk-Jelle Schat en Jeroen Krist. (foto: Jan Bonefaas)

Bildtse Post